null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dierentuin in nood: ‘In het ergste geval moeten we dieren aan elkaar voeren’

Ook dierentuinen lijden onder de coronacrisis. Sommige parken zitten zelfs zo in nood, dat ze tegen behoorlijke rampscenario's aan zitten.

Een Duitse dierentuin zit bijvoorbeeld met de handen in het haar: "In het ergste geval moeten we dieren aan elkaar gaan voeren."

Coronacrisis voor dierentuinen

De meeste grote dierenparken zijn gesloten. Sommige kleine dierentuinen zijn wel gewoon nog open, maar worden amper bezocht. Goed natuurlijk, want het advies luidt om alleen naar buiten te gaan als het nodig is. Maar de dieren merken wel de schrijnende gevolgen.

Geen geld voor voedsel

Het Duitse Tierpark Neumünster heeft inmiddels de noodklok geluid. Geen bezoekers betekent namelijk geen inkomen, en dus ook geen geld voor nieuwe voedselvoorraden voor de dieren. Met alle gevolgen van dien. "We hebben al een lijst gemaakt met dieren die we het eerst moeten afmaken", laat het dierenpark weten aan de Duitse krant Die Welt.

Liever een spuitje dan uithongeren

Gelukkig is het nog niet zover. Maar als het moment wél daar is "geef ik de dieren liever een spuitje dan dat ik ze laat uithongeren", aldus een van de medewerkers. "En in het ergste geval zal ik de dode dieren aan anderen moeten voeren."

Noodfonds

Volgens het Duitse dierenpark zouden alle dierentuinen een subsidie vanuit de overheid moeten krijgen. En daar wordt in Nederland ook op gehoopt. "We hebben echt langere tijd geld en steun nodig van mensen en bedrijven", laat een dierentuinmedewerker weten aan RTL Nieuws.

Dierentuinen handje helpen

Wil je de dierentuinen (in jouw omgeving) helpen? Dan kun je natuurlijk geld doneren. Zo zijn sommige parken crowdfundings gestart. Alle kleine beetjes helpen. Ze zijn zelfs al dolblij als je caviavoer of een trosje bananen langs brengt. Daar kunnen de medewerkers bepaalde dieren goed mee voeden, tot en met de schil aan toe. Bel van tevoren anders even naar de dierentuin of kinderboerderij in jouw buurt, waar behoefte aan is. Wedden dat ze je dankbaar zijn?

Lees ook

Thuisblijven, maar toch naar de dierentuin? Zó kan dat

Bron | Die Welt, RTL Nieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden