null Beeld

Dieneke (67) herstelde van kanker door niks minder dan kerrie

Toen de Britse Dieneke Ferguson (67) te horen kreeg dat ze agressieve bloedkanker had, moest ze de ene na de andere zware behandeling ondergaan. Niks hielp. Totdat ze iets las over een geneeskrachtig stofje in kerrie. Nu heeft ze amper nog kankercellen in haar lichaam.

Curcumine is een stofje dat in kurkuma zit, de gele specerij die veel in curry en andere gerechten met kerrie wordt gebruikt. Dat curcumine bijzondere geneeskrachtige eigenschappen zou bezitten, is al langer bekend. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het stofje uit de geelwortel, dat bijvoorbeeld ook in kerriepoeder zit, kankercellen kan aanvallen en zelfs kan doden.

'Ik had niks te verliezen'

En nu is er dat wonderlijke verhaal van Dieneke Ferguson. Een 67-jarige vrouw uit Londen die tien jaar geleden hoorde dat ze de ziekte van Kahler heeft: een agressieve vorm van bloedkanker die uiteindelijk immuun wordt voor reguliere behandelingen. Na drie chemokuren en vier stamceltransplantaties had Dieneke een moegestreden lichaam en geen zicht meer op herstel. Ze was ten einde raad, totdat ze op een kankerforum iets las over curcuminetabletten. Bij een Indiase webshop bestelde de Britse een flinke set pillen met een hoge dosering. Goedkoop waren ze niet: € 55 voor een kuur van tien dagen. "Maar ik had niks meer te verliezen," vertelt ze aan de Daily Mail.

Steeds minder kankercellen

In de vijf jaar die volgden, slikte Dieneke elke dag een curcuminepil. Verder kreeg ze geen chemo of andere behandeling meer. Haar oncoloog kon het nauwelijks geloven: langzaam maar zeker namen de kankercellen in haar lichaam af. "Ik vertelde hem dat ik curcuminepillen slikte en hij was erg geïnteresseerd," aldus Dieneke. "Zeker omdat het zo’n effect leek te hebben."

Dieneke kan weer een normaal leven leiden dankzij deze bijzondere specerij. (Foto: Dieneke Ferguson/Facebook)

'Geen wondermiddel'

Dienekes arts Jamie Cavenagh en zijn collega’s waren zo onder de indruk van haar wonderbaarlijke herstel, dat ze er recent over schreven in het befaamde medische vakblad The British Medical Journal (BMJ). Wel waarschuwt Cavenagh dat we curcumine niet als een wondermiddel moeten zien. Hij weet dat veel van zijn patiënten curcumine- of kurkuma-tabletten gebruiken. Maar niet iedereen reageert er zo goed op als Dieneke, vertelt hij aan de Britse krant. "Ik heb nog nooit zulke overtuigende resultaten gezien als bij haar," is zijn reactie in de Daily Mail. "Er is in dit geval ook een duidelijk verband met de curcumine, omdat alle andere behandelingen waren gestaakt." De arts pleit dan ook voor meer onderzoek naar de geneeskrachtige kwaliteiten van dit bestanddeel van kerriepoeder.

Onderzoek moeilijk te financieren

Om te bewijzen dat bepaalde stofjes echt werken, moeten wetenschappers eerst grootschalige en dure studies uitvoeren. Maar omdat curcumine een natuurlijke stof is en farmaceuten er dus niets aan kunnen verdienen, is het heel lastig om onderzoek gefinancierd te krijgen. In het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam wordt momenteel wel geëxperimenteerd met het stofje uit de geelwortel.

Mogelijk ook preventief

Met Dieneke gaat het nog steeds goed. Ze neemt elke dag acht gram pure curcumine in tabletvorm – het equivalent van ongeveer twee theelepels. In de kerrie en kurkuma die we in de keuken gebruiken, zit maar een klein beetje curcumine. Je kunt de hoeveelheid van zo’n tablet nooit met gewoon voedsel binnenkrijgen. Toch kan het volgens Michal Hegers, onderzoeker in het AMC, geen kwaad om wat vaker curry op het menu te zetten. Ook als je niet ziek bent. “Ik denk dat het op meerdere vlakken een beschermend effect kan hebben om langdurig lage concentraties curcumine in je systeem op te nemen,” aldus de onderzoeker in gezondnu. Vanavond dus toch maar kip kerrie maken...

Bron | Metro UK

Beeld | Facebook

Dit vind je misschien ook interessant

Bekijk ook

Zo verwijder je die vervelende krassen op je zonnebril

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden