null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Diederik Gommers schetst donker scenario: ‘Volgende week mogelijk code zwart’

Diederik Gommers maakt zich ernstig zorgen om de toename van het aantal covid-patiënten op de intensive care en andere afdelingen in het ziekenhuis. In de podcast Virusfeiten spreekt het ic-hoofd de angst uit dat we volgende week misschien in ‘code zwart’ terechtkomen als het aantal besmettingen niet snel daalt.

Bij code zwart, dat ook wel wordt aangeduid als crisisfase 3, beslist een triagecommissie volgens een protocol wie er nog geholpen kan worden en wie niet. De crisis in de gezondheidszorg is dan zo groot, dat er dus echt tussen levens gekozen moet worden. En dat is natuurlijk een vreselijke opgave.

Diederik Gommers: 'Zo dicht bij code zwart zijn we nog niet geweest'

“Vanmorgen hadden we een landelijk overleg, waar collega's echt aangeven op code zwart af te stevenen”, zo vertelt Diederik Gommers. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care legt uit dat landelijk al veel operaties worden uitgesteld. Ook het Erasmus MC, waar hij zelf hoofd van de intensive care is, sluit de helft van de operatiekamers vanwege een toenemend aantal coronapatiënten. “Na de eerste golf wilden we dat dit niet meer zou gebeuren. Maar zo dicht bij code zwart als nu zijn we nog niet geweest.”

Lees ook:

Kun je meer last krijgen van de bijwerkingen van een vaccin als je al corona hebt gehad?

Jaap van Dissel schetst positiever beeld

Opvallend genoeg schetste RIVM-directeur Jaap van Dissel donderdag nog een veel rooskleuriger beeld. Hij liet weten dat het aantal opnames van coronapatienten op de intensive care op een plateau is beland. Als de verwachtingen kloppen, dan zou dat volgens hem betekenen dat het aantal opnames snel zal dalen. Rond 1 mei moet dat duidelijk zichtbaar zijn, zei Van Dissel bij de coronabriefing in de Tweede Kamer. Op basis daarvan zijn ook de versoepelingen per 28 april aangekondigd. Het worden dus spannende weken.

Bron | Podcast Virusfeiten

Beeld | Getty

Erandi GodinezGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden