null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze zomer onder het mes? De kans is groot dat je langer moet wachten

Dat er een tekort aan personeel in de zorg is, is al jaren bekend. Maar nooit was het tekort zo nijpend als tijdens deze zomervakantie.

Nederlandse ziekenhuizen kampen momenteel met ruim achtduizend openstaande vacatures. Dat is twee keer zoveel als vijf jaar geleden. Tegelijk gaan ook artsen en verplegers binnenkort genieten van een welverdiende vakantie. En dat heeft grote gevolgen voor wie deze zomer onder het mes moet...

Tekorten in de zorg

Eerder deze week berichtten we al over het dreigende personeelstekort, bij veel zorginstellingen, waardoor mantelzorgers extra onder druk komen te staan. Nu blijkt dat ook ziekenhuizen deze zomer met grote personeelsproblemen zitten. Daarom zullen, in een groot deel van de Nederlandse ziekenhuizen, alleen nog maar spoedoperaties worden uitgevoerd. Reeds geplande ingrepen die minder haast hebben, zoals op de afdeling orthopedie en plastische chirurgie, worden tot na de zomer uitgesteld.

Operatiekamers sluiten

Uit een onderzoek van het AD blijkt, dat ziekenhuizen noodgedwongen operatiekamers moeten sluiten. Door het grote personeelstekort is er niemand aanwezig om personeelsleden, die op vakantie gaan, te vervangen. Ook verwachten ze dat de lange wachtlijsten, voor operaties, nog verder zullen oplopen. Dit is al het geval op de maag-darm- lever-, allergologie en oogheelkunde afdelingen van de meeste Nederlandse ziekenhuizen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft de zomerkrapte nog niet tot gevaarlijke situaties geleid, maar is het niet uit te sluiten dat dit in de toekomst wel gebeurd.

Geplande stakingen

Komende weken gaan medewerkers van ziekenhuizen in onder andere Alkmaar en Eindhoven bovendien demonstreren voor een beter cao. Ze doen dit door zogenaamde zondagdiensten te draaien, waarbij alleen spoedeisende patiënten worden behandeld. “Als die acties de hele zomer doorgaan, wordt de situatie nijpender voor de patiënt”, stelt Wouter van der Horst, woordvoerder van de NVZ. "Worden gevaarlijke situaties wel opgemerkt?” Een woordvoerder van het Alkmaarse ziekenhuis liet aan het Alkmaars Dagblad weten dat acute zorg en de behandeling van kinderen, kankerpatiënten en patiënten in de categorie 'zwaarwegend bezwaarlijk', ondanks de acties gewoon doorgaan. "De behandelend arts beoordeelt of een patiënt in die laatste categorie valt." Ook mensen die een afspraak hebben op één van de poliklinieken kunnen gewoon in het ziekenhuis terecht.

Lees ook

Dit is waarom artsen soms medicijnen meegeven die over de datum zijn

Bron| AD, Alkmaars Dagblad

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden