null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze woorden maken kans op de titel Woord van het Jaar 2018

Mangomoment, selfieshopper en yogasnuiver. Heb je deze woorden nog nooit eerder gehoord? Dat kan kloppen, want het zijn nieuwkomers in taalland die in 2018 zijn ontstaan. Op dit moment  maken ze kans op de titel Woord van het Jaar.

Net als voorgaande jaren hebben Nederlanders een lijst aan woorden ingezonden. Nieuwe samentrekkingen die zijn genomineerd om Woord van het Jaar te worden. Nog tot 17 december kunnen taalliefhebbers hun stem uitbrengen op hun favoriete woord van het jaar. Benieuwd naar de volledige woordenlijst plús uitleg volgens Van Dale? Margriet somt ze voor je op, op alfabetische volgorde.

Balanstrutje

Een balanstrutje is iemand die te veel bezig is met de balans tussen werk en privé. Het slaat op een vrouw die hoopt door te dringen tot de top van het bedrijfsleven. Gemunt door de Zakenvrouw van het Jaar 2017, Nederlandse reisonderneemster Elske Doets.

Blokkeerfries

Dit is iemand die in Friesland een wegblokkade heeft opgezet. Diegene wil andere mensen verhinderen te demonstreren tegen welk aspect van de sinterklaastraditie dan ook. Door sommigen wordt 'de blokkeerfries' ook beschouwd als de verdediger van diezelfde sinterklaastraditie.

Bomcycloon

Een (winter)orkaan die zich zeer snel ontwikkelt en waarvan het effect verwoestend kan zijn.

Creditboy

Een creditboy is een criminele jongere die zijn slachtoffers (met beloftes, chantage of bedreiging) overhaalt om op krediet een mobiele telefoonabonnement af te sluiten. De daarbij verkregen smartphones moeten aan hem worden afgestaan.

Drankhangen

Bankhangen kennen we, maar drankhangen? Dat is blijkbaar precies hetzelfde, maar dan met een glas alcohol en snacks erbij.

Hempathie

Hempathie is een vorm van sympathie die mensen van nature voelen voor machtige mannen. En dan met name wanneer die mannen ten val worden gebracht of in opspraak komen.

Intimiteitscoördinator

Na alle #metoo-voorvallen zijn intimiteitscoördinators een ding geworden. Dit zijn mensen die worden ingehuurd bij filmopnames om erop toe te zien dat naakt- en/of seksscènes worden opgenomen overeenkomstig het draaiboek. Bovendien houdt een intimiteitscoördinator in de gaten of niemand zich ongemakkelijk voelt.

Kantlijnsporter

Als iemand een sport doet die bij het grote publiek onbekend is en waar de media weinig aandacht aan besteedt, wordt hij of zij een kantlijnsporter genoemd.

Kwispellezen

Dit is een term onder kinderen die een leesprobleem hebben. Het houdt in dat ze teksten voorlezen aan een speciaal getrainde hond, waarvan non-verbale feedback (bijvoorbeeld kwispelen) als leesstimulans dient.

Mangomoment

Een mangomoment is een geluksmoment dat door een ernstig zieke patiënt wordt ervaren door een niet-medische handeling of opmerking van een arts of zorgverlener tijdens normale zorgactiviteiten. Waar het mangogedeelte vandaan komt? Dit verwijst naar een fragment uit een televisieprogramma van de Belgische VRT. Daarin beleeft een patiënte een gelukzalig moment als de presentatrice haar stukjes mango aanbiedt.

Plogging

Plogging is joggen met iets extra's, omdat je afval opruimt tijdens het hardlopen. Dit woord is een samentrekking van het Zweedse 'plocka' (plukken, verzamelen) en het Engelse 'jogging'.

Practivisme

Hoera, een simpele: activisme dat makkelijk kan worden vertaald naar de praktijk.

Primarkpremie

Dit is een kritische benaming voor het lage-inkomensvoordeel. Dat is een premiekorting voor bedrijven die hun personeel maximaal 120 procent van het minimumloon betalen. Oorspronkelijk was dit voordeel bedoeld om het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te stimuleren. In de praktijk fungeert het vooral als middel om voor weinig geld mensen in te huren.

Rooftijdschrift

Dit is een tijdschrift of online platform dat zich presenteert als wetenschappelijke titel, maar (quasi-)academische artikelen plaatst tegen betaling van een vergoeding door de auteur(s).

Selfieshopper

Iemand die online kleding bestelt om er een foto mee te maken voor social media en de boel vervolgens weer terugstuurt.

Testosterontweet

Een tweet die in macho- of spierballentaal is geformuleerd om anderen te imponeren.

Vliegschaamte

Als je je schaamt wanneer je gebruikmaakt van een vliegtuig, terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om van A naar B te gaan. Dus als je het vliegtuig pakt in plaats van de bus of de trein. Het is de vertaling van het Zweedse 'flugskam'.

Yogasnuiver

Een yogasnuiver is iemand die gezond en bewust leeft, maar zich op feestjes toch waagt aan partydrugs en cocaïne.

Op welk woord stem jij? Weet je het al? Stemmen op het woord van het jaar kan hier!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bronnen | ad.nl, flaironline.nl

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden