null Beeld

Deze winkel haalt ossenworst uit schappen om salmonellabesmetting

In verband met een mogelijke salmonellabesmetting heeft Hema haar klanten opgeroepen de ossenworst niet te eten, maar onmiddellijk weg te gooien of terug te brengen naar de winkel. Daar krijgen ze uiteraard hun geld terug.

Het gaat om een ossenworst van 200 gram met het artikelnummer 27017105. Let vooral op de houdbaarheidsdatum die op de verpakking van de worst staat, deze is houdbaar van 28-01-2020 tot en met 05-02-2020.

Salmonellabesmetting

Salmonella is een beruchte bacterie die je flink ziek kan maken. De bacterie leeft vaak in de maag van dieren en kan voor komen in rauwe dierlijke producten, zoals: filet americain, halfgare kip, eieren en vis. Maar ook op rauwe groenten, kiemen en fruit komt soms salmonella voor.

Vooral jonge kinderen, zwangere vrouwen, zieken en bejaarden moeten oppassen met het eten van bovenstaande producten, zij worden eerder ziek na een besmetting. Door hygiënisch te werken in de keuken kan een salmonellabesmetting meestal wel voorkomen worden: bak vlees goed gaar, was groenten en fruit onder stromend water en was je handen altijd na het aanraken van rauw vlees.

Vaker besmet vlees

De salmonellabesmetting van ossenworst is niet het eerste geval van besmet vlees bij Hema. Eind 2017 kwamen ze ook al negatief in het nieuws, omdat er besmet kippenvlees in de schappen lag. Er werd destijds ook een grote terugroepactie georganiseerd. Het ging toen om kipgehakt besmet met de listeriabacterie. Ook in 2018 was er sprake van besmet vlees bij de Hema. Toen ging het om een Hollandse ribeye die massaal werd teruggeroepen. De ribeyes waren mogelijk besmet met E. coli.

Hema is echter niet de enige winkel die de afgelopen jaren met besmet vlees te maken kreeg. Jumbo riep in oktober 2019 nog 135 soorten vlees terug uit hun winkels, vanwege een mogelijke listeriabesmetting. De besmetting was destijds terug te leiden tot aan vleesleverancier Offerman, die ook levert aan Aldi, Sligro en Albert Heijn. Aldi haalde ook vier vleesproducten uit hun winkels, Albert Heijn besloot dit niet te doen.

Lees ook: Dít is wat je moet weten over de listeriabacterie.

Mogelijke klachten

Volgens het Voedingscentrum zijn er elk jaar zo’n 70 tot 100 besmettingen met de listeriabacterie alleen al. De overeenkomst tussen besmetting met listeria, E. coli en salmonella is, dat mensen er vooral maag- en darmklachten van kunnen krijgen. Denk aan: overgeven, krampen, diarree en misselijkheid. In sommige gevallen kan besmet vlees ook tot hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging, overlijden of miskramen leiden. Mensen die de Hema-worst wel al hebben gegeten, wordt dan ook sterk aangeraden om de huisarts in te schakelen.

Bron: Telegraaf | Voedingscentrum

Beeld: iStock

Carmen Felix

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden