Deze vragen over de coronaprik krijgen telefonisten van de Twijfeltelefoon Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze vragen over de coronaprik krijgen telefonisten van de Twijfeltelefoon

De Twijfeltelefoon werd in het leven geroepen door een internist van het Erasmus MC in Rotterdam, om de vragen van mensen die twijfelen over hun coronavaccin te beantwoorden. Dat bleek een succes, want al snel breidde het initiatief ook uit naar andere ziekenhuizen. Déze vragen krijgen telefonisten van de Twijfeltelefoon het meest.

Margriet belde met de Twijfeltelefoon voor meer informatie.

Deze vragen krijgt de Twijfeltelefoon

Chris Groen, coördinator van het callcenter, ziet een verschuiving in de aard van twijfels. Waar de meeste vragen in de beginfase (de Twijfeltelefoon werd op 23 november dit jaar in het leven geroepen) nog gingen over angst voor onvruchtbaarheid, gaan de vragen nu grotendeels over de nieuwe omikronvariant van het virus. Vragen omtrent omikron staan nu met stip op één. Volgens de advieslijn zijn de twijfelaars grofweg in drie groepen op te delen: de eerste groep stelt vragen uit angst voor een verminderde vruchtbaarheid na een coronavaccin, de tweede groep bestaat uit mensen met een allergie die zich afvragen of ze zich veilig kunnen laten vaccineren, en de derde groep belt met vragen over de actuele variant.

Lees ook
Ieder half jaar een boosterprik de nieuwe realiteit? Expert Aura Timen van het RIVM legt het uit

Experts aan het woord

Hoewel mensen die naar de Twijfeltelefoon bellen voornamelijk medische studenten aan de lijn krijgen, wordt indien nodig altijd de mening van een expert geraadpleegd. ‘Bij specifieke vragen over vruchtbaarheid kunnen we altijd extra informatie aan een gynaecoloog vragen, en dat geldt voor iedere vorm van twijfel. We geven nooit klakkeloos antwoord, maar gaan altijd in gesprek met een expert om antwoord te krijgen op de vraag: “Loopt deze persoon risico als hij/zij het coronavaccin neemt?”‘ En dat geldt zeker voor complexe situaties, vertelt Groen. ‘Er is op locatie ook altijd een arts aanwezig, en de lijntjes met specialisten zijn kort. Zo wordt elke persoon per specifieke situatie geadviseerd.’

Het initiatief

Het brein achter deze advieslijn is Robin Peeters, internist in Rotterdam. Om zich heen merkte hij veel desinformatie over het vaccin: een kwalijke zaak, als je het hem vraagt. Daarover zegt hij het volgende: ‘We willen zoveel mogelijk mensen bereiken met de juiste informatie. De Twijfeltelefoon is er niet om een keuze voor je te maken, of om te pushen toch het vaccin te nemen. Maar we willen wel de juiste informatie verstrekken. Het zou zonde zijn als veel mensen zich niet laten vaccineren, als deze keuze puur op desinformatie gebaseerd is.’

Ook twijfels over het al dan niet nemen van een coronavaccin? En wil je graag in gesprek met specialisten? Bel (anoniem) naar 088-7555777.

Beeld | Getty Images

Leonie CollombonGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden