null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze twee stoffen kun je het best gebruiken om zelf een mondkapje te maken

Privé een mondkapje dragen is in Nederland nog altijd niet verplicht. Maar wil jij het voor de zekerheid toch doen? Zorg dan dat je de juiste stoffen gebruikt.

Zeker als je zelf een mondkapje maakt, is het superbelangrijk dat je daar het juiste materiaal voor gebruikt.

Mondkapje to the rescue

Bh's, katoenen T-shirts, kussenslopen: in principe hebben we al genoeg stof in huis om een redelijk mondmasker van te maken, waarmee je misschien kunt voorkomen dat jij anderen besmet. Maar wil je er zeker van zijn dat dat mondkapje ook jou zo goed mogelijk beschermt? Dan kun je het best voor een combinatie van dik katoen en chiffon gaan.

Katoen en chiffon

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Chicago. De wetenschappers onderzochten welke stoffen het best werken als barrière tegen druppeltjes. Het coronavirus verspreidt zich namelijk via kleine druppeltjes die vrijkomen bij hoesten en niezen. Ze bootsten die druppeltjes na en bliezen ze op flanel, satijn, zijde, katoen en chiffon. Met die laatste twee dus als duidelijke winnaars.

Hoge score

De combinatie van dik katoen (denk aan beddengoed) en chiffon (daar heb je misschien nog wel een jurk of blouse van liggen), filtert 80 tot 99 procent van alle druppels, zo bleek uit het onderzoek. Een behoorlijk hoge score in vergelijking met het officiële N95-masker. Dit ademhalingsbeschermingsmasker voldoet aan de Amerikaanse N95-norm voor luchtfiltratie en filtert minstens 95 procent van de deeltjes in de lucht.

Oppassen met zelfgemaakte mondkapjes

Toch zijn de Nederlandse overheid en experts nog heel sceptisch over zelfgemaakte mondkapjes. "Zelfgemaakte mondkapjes bieden onvoldoende bescherming tegen het coronavirus. Professionele mondkapjes beschermen wel goed", waarschuwt het RIVM namelijk niet voor niets.

Niet alleen de vorm, maar ook de pasvorm van een mondkapje is superbelangrijk. "Zelfgemaakte mondkapjes verschillen sterk van pasvorm, materiaal en algehele kwaliteit. Dat komt omdat er verschillende materialen worden gebruikt zoals katoen en linnen. Dat zorgt ervoor dat de pasvorm en de filterwerking niet goed zijn."

Vergeet de maatregelen niet

Als je een mondkapje draagt, is het dus belangrijk dat je alle andere belangrijke coronamaatregelen blijft navolgen. Denk er dus altijd aan om zo veel mogelijk je handen te wassen, afstand tot elkaar te houden en zo min mogelijk naar buiten te gaan, zeker als je symptomen hebt.

Wil je toch een mondmasker maken? Dan vind je online genoeg stappenplannen, zoals deze.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden