null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze tips verkleinen volgens de WHO de kans op dementie

Dementie is een aandoening die voornamelijk voorkomt bij senioren. Toch stelt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) dat niet ouderdom, maar een ongezonde levensstijl de belangrijkste oorzaak is van deze ziekte.

Wereldwijd lijden zo'n vijftig miljoen mensen aan dementie. Ieder jaar worden bijna tien miljoen nieuwe gevallen geconstateerd. Volgens de gezondheidsorganisatie kunnen we het risico op dementie en cognitieve achteruitgang vertragen, door een aantal veranderingen door te voeren in ons dagelijks leven. Zie jij met al die gezondheidsadviezen door de bouwen het bos niet meer? Geen punt. De WHO stelde een aantal handige richtlijnen op, waarmee je het risico op de hersenziekte kan voorkomen.

Dieet

Volgens het WHO zou een gezond en gebalanceerd dieet er aan bijdragen dat de kans op het ontwikkelen van dementie drastisch wordt teruggebracht. De gezondheidsorganisatie doelt daarbij op een dieet met mediterraanse eetgewoonten. Dit voedingspatroon bevat veel olijfolie, vis, fruit, groenten, noten en volkoren producten. Rood vlees, zoetigheden en geraffineerde graanproducten worden daarentegen zoveel mogelijk gemeden.

Beweging

Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: bewegen is goed voor je en te lang stil zitten is net zo dodelijk als roken. Naast alle andere gezondheidsvoordelen van beweging, of je nou sport of wandelt, is er volgens het WMO nog één belangrijk pluspunt. 150 minuten beweging per week zou namelijk een belangrijke rol spelen in het verminderen van het risico op dementie. “Een actieve levensstijl bevordert de gezondheid van het brein”, aldus de organisatie.

Genotsmiddelen

De meeste genotsmiddelen staan er niet om bekend dat ze een gunstig effect hebben op je gezondheid. Het is dan ook geen verrassing dat ook stoppen met roken en het verantwoord omgaan met alcohol er aan kunnen bijdragen dat de kans op de betreffende hersenziekte wordt verminderd.

Andere aandoeningen

Ook het tijdig en adequaat behandelen van andere aandoeningen, zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes kan volgens de WHO het risico op dementie verlagen.

Lees ook

Onderzoekers ontdekken mogelijk verband tussen cholesterol en alzheimer

Bron| World Health Organization

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden