null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze temperatuur in een rijdende auto kan levensgevaarlijk zijn

Vaak genoeg halen kinderen of dieren die achtergelaten zijn in een veel te hete, stilstaande auto het nieuws. Maar welke temperatuur is de max in een ríjdende auto?

Een temperatuur van 27 graden kan al levensgevaarlijke situaties opleveren, blijkt uit Duits onderzoek.

Temperatuur in de auto

Als het heet is in de auto, kan dit wat doen met je concentratievermogen. Door de hoge temperatuur kun je sneller moe en minder alert worden, wat ervoor zorgt dat je als bestuurder minder snel ingrijpt bij gevaarlijke omstandigheden op de weg. En daarmee wordt de kans op ongelukken groter. Met name bij temperaturen hoger dan 27 graden, blijkt dus uit de studie.

Snel heet

Die 27 graden wordt echt niet alleen bereikt met een hittegolf. Het wordt in een auto sneller heet dan je misschien denkt. Als het buiten bijvoorbeeld 21 graden is, kan het al makkelijk 27 graden worden - zeker omdat het dashboard veel warmte vasthoudt.

Voorzichtig met airco

Is de airco even aanzetten de oplossing? Nou, zet 'm niet te koud. Te grote temperatuurverschillen kunnen je verkouden maken of zelfs hartritmestoornissen opwekken. Neem als vuistregel dat het in de auto niet 8 graden kouder dan de buitentemperatuur mag zijn. Dus is het 30 graden? Zorg er dan voor dat de airco boven de 22 graden blijft.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden