null Beeld

Deze spullen kun je volgens de Consumentenbond beter niet buiten de EU bestellen

Mensen die graag op de kleintjes letten kunnen bij buitenlandse webshops als: AliExpress, Wish of eBay hun hart ophalen: de producten zijn er vaak stukken goedkoper dan in Nederland én het aanbod is ook nog eens gigantisch. Toch zijn er een aantal producten die je er volgens de Consumentenbond maar beter niet buiten de EU kunt bestellen.

Sieraden, cosmetica, speelgoed en elektrische apparaten blijken namelijk allesbehalve veilig te zijn bij dergelijke webwinkels buiten de EU.

Schadelijke stoffen

De bond voerde een grootschalig onderzoek met consumentenorganisaties uit: Denemarken, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Van de 250 artikelen die ze gezamenlijk bestelden, bleek driekwart meer schadelijke stoffen te bevatten dan toegestaan. Ook bleek 165 van de bestelde producten niet aan de Europese regelgeving te voldoen.

Elektrische schok

Soms ging het alleen om ontbrekende informatie op de verpakking, maar de onderzoekers troffen ook kinderspeelgoed aan waar stukken van afbraken en waar kinderen in konden stikken. Ook bleken er usb-laders te zijn die een elektrische schok gaven en tandenbleek die teveel waterstofperoxide bevatte, wat erg slecht is voor je gezondheid.

Strengere regels binnen EU

Bij webshops binnen de EU zal je minder snel onveilige producten tegenkomen, omdat er hier allerlei veiligheidseisen gelden die gecontroleerd worden door toezichthouders. Dit wil overigens niet zeggen dat alles wat hier in de winkels ligt altijd veilig is, maar wél dat de toezichthouder een product van de markt kan halen als er iets onveilig is.

Geen grondige controle

Voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is

het echter niet te doen om álle pakketten die binnenkomen te controleren. “De

import van containers controleren we wel, maar alle individuele pakketjes

controleren is ondoenlijk", zegt woordvoerder Paula de Jonge.

Tijd voor nieuwe maatregelen

Via de campagne ‘laat je niet inpakken’ waarschuwt de NVWA consumenten voor de risico’s die ze lopen als ze een product bestellen bij een webshop van buiten de EU. “Want je hebt weinig zicht op de kwaliteit als het niet door ons wordt gecontroleerd,” zo zegt De Jonge. Gerard Spierenburg van de Consumentenbond is het hiermee eens: “De overheid onderkent dit probleem, wij zitten daarom ook in een commissie met de NVWA, de Autoriteit Consument en Markt en de Douane om advies te geven over hoe de overheid dit kan aanpakken.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden