null Beeld

Déze smaakjes voor je e-sigaret zijn binnenkort niet meer te koop

Aardbei, mango of zelfs hazelnootpasta; allemaal smaakjes die je

nu nog kunt roken met je e-sigaret. Daar komt binnenkort verandering in: deze zoete

smaken voor de elektrische sigaret worden namelijk verboden.

Door alleen tabakssmaken toe te staan, hoopt staatssecretaris Blokhuis het roken minder aantrekkelijk te maken voor jongeren.

245 smaakjes voor e-sigaret

Er zijn flink wat verschillende smaakjes voor de e-sigaret. Onderzoek van het RIVM wees uit dat er 245 verschillende smaken zijn. Voornamelijk fruitsmaken, maar ook tabak, menthol en zélfs vloeistof die smaakt naar toetjes komt vaak voor. Mede door al die verschillende, zoete smaakjes, is de e-sigaret volgens het Trimbos Instituut zo aantrekkelijk voor jongeren. En als jongeren beginnen met het roken van een e-sigaret, is de kans, volgens onderzoekers, een stuk groter dat ze sneller grijpen naar een pakje echte sigaretten.

Schadelijker dan gedacht

Eerder schreven we al dat uit onderzoek van het Trimbos Instituut ook blijkt dat de e-sigaret schadelijker is dan eerder gedacht werd. Hóe schadelijk de e-sigaret precies is denkt het onderzoeksinstituut pas over tientallen jaren te weten, omdat longziekten, hart- en vaatziekten en kanker zich over een langere termijn ontwikkelen. Maar uit voorzorg raden ze wél een verbod aan. Dat verbod komt er nu dus gedeeltelijk, heeft staatssecretaris Blokhuis bekend gemaakt aan de Tweede Kamer.

Lees ook: E-sigaret veroorzaakt longkanker bij muizen: ‘Ook mensen lopen gevaar’

Tabaksmaak

Door smaakjes voor een e-sigaret te verbieden, hoopt Blokhuis dat de elektrische sigaretten minder aantrekkelijk worden voor jongeren. Maar een volledig verbod op de e-sigaret komt er (nog) niet. Vloeistoffen die naar echte tabak smaken zijn nog toegestaan. Het gebruik van de elektrische sigaret zou zo beperkt moeten worden tot mensen die het echt niet lukt om te stoppen met het roken van gewone sigaretten.

Rookvije generatie

Dit verbod op aantrekkelijke smaakjes bij een e-sigaret, is volgens Blokhuis onderdeel van een groot project dat een rookvrije generatie bevorderd. De bedoeling is om beginnen met roken moeilijker te maken, en stoppen juist makkelijker. “Dat is ook hard nodig want het blijft onacceptabel dat er jaarlijks 20.000 mensen in ons land sterven aan de gevolgen van roken en dagelijks zo’n 75 kinderen beginnen met roken”, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Het verbod op smaakjes voor de e-sigaret zal naar verwachting halverwege 2021 in gaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| AD

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet heeft een nieuwe look! Er staat niet alleen een fris, nieuw logo op de voorkant, maar ook de binnenkant heeft een make-over gekregen. Zien? Haal Margriet 26 snel in de winkel of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden