null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze regio’s staan vanaf morgen op het hoogste risiconiveau

De afgelopen dagen nam het aantal coronabesmetting in Nederland opnieuw sterk toe. Voor het eerst sinds kerst werden er zaterdag weer meer dan 10.000 nieuwe besmettingen gemeten. Door de stijging werden versoepelde maatregelen opnieuw aangescherpt, en ook de coronakaart wordt opnieuw aangepast. Vanaf morgen gaan er meerder regio’s in Nederland naar het verhoogd risiconiveau ‘zeer ernstig’. Dat is het hoogste alarmniveau. 

Wat betekent dat voor je vakantie?

Meerder regio’s in Nederland opnieuw naar ‘zeer ernstig’

Er zijn vier risiconiveaus in Nederland: waakzaam, zorgzaam, ernstig en zeer ernstig. Tot eind mei stonden alle 25 veiligheidsregio’s nog op ‘zeer ernstig’. Doordat de besmettingsaantallen daarna hard terugliepen kwamen er tien regio’s op het laagste niveau 'waakzaam' te staan en de vijftien andere regio’s op 'zorgelijk'. Geen een regio stond op een van de hoogste twee risiconiveaus. Maar daar komt aanstaande dinsdag 13 juli weer verandering in. Het coronavirus verspreidt zich momenteel weer als een olievlek over Nederland, en daarom zullen er meerdere regio’s op ‘zeer ernstig’ komen te staan.

Van zorgelijk naar zeer ernstig

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge is in twee regio’s de situatie al 'zeer ernstig'. Dat liet hij in de nacht van vrijdag op zaterdag aan de Tweede Kamer weten. De namen van de regio’s werden niet genoemd, maar er waren twee regio’s die op dat moment al aan de voorwaarden voor de stempel ‘zeer ernstig’ voldeden, namelijk: Groningen en Amsterdam-Amstelland. In een week tijd werden daar meer dan 250 op de 100.000 inwoners positief getest. Maar ook Utrecht is in korte tijd over de grens van 'zorgelijk' naar 'zeer ernstig' gegaan.

Ook regio’s Kennemerland, Hollands Midden, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Gooi en Vechtstreek gaan naar 'zeer ernstig'. Daarmee gaan er in totaal dus acht regio’s in Nederland van 'zorgelijk' naar 'zeer ernstig'.

Lees ook: Gevaccineerd? Zó goed ben je dan beschermd tegen de deltavariant

Van zorgelijk naar ernstig

Voor negen andere regio’s is de situatie nog niet 'zeer ernstig', maar deze zullen vanaf morgen op de coronakaart wel van 'zorgelijk' naar 'ernstig' verspringen. Dat zijn IJsselland, Twente, Zaanstreek-Waterland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Zuid-Holland-Zuid, Midden- en West-Brabant en Brabant-Zuidoost. Mogelijk komt Brabant-Noord hier ook nog bij.

De overige zeven veiligheidsregio’s staan vanaf aankomende dinsdag waarschijnlijk op 'zorgelijk'. Dat is het een na laagste risiconiveau in Nederland.

Op vakantie als Nederland rood kleurt

Heb jij binnenkort een vakantie op de planning staan? Dan vraag je je misschien af hoe het zit als Nederland van kleur verandert. Op dit moment staan veel gebieden in ons land op oranje, afgewisseld met een paar groene gebieden. Nu de besmettingsaantallen stijgen en meerdere regio’s naar ‘zeer ernstig’ schieten, verandert dat waarschijnlijk ook iets op de kaart. Elke donderdag wordt er een nieuwe Europese coronakaart gemaakt. En naar verwachting zullen Groningen, Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht hier rood op kleuren.

Dat betekent dat Europese landen hun inwoners kunnen afraden om naar Nederland op vakantie te gaan. Andersom kunnen Europese landen strengere voorwaarden stellen aan Nederlandse vakantiegangers in hun land. Dat zou bijvoorbeeld een quarantaineplicht kunnen zijn als je in het vakantieland aankomt of het doen van een coronatest bij aankomst op je bestemming. Op deze website kun je de reisadviezen per land in de gaten houden.

Bron | RTL Nieuws, NU.nl

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden