null Beeld

Déze ontstekingsremmer verbetert volgens onderzoekers overlevingskans corona

Ontstekingsremmer dexamethason verbetert de overlevingskansen van ernstig zieke coronapatiënten aanzienlijk, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Oxford. Het medicijn, dat normaal gebruikt wordt bij patiënten met bijvoorbeeld ernstige astma of kanker, zou ook in deze coronapandemie dus een uitkomst kunnen zijn.

De wetenschappers noemen de ontdekking een "enorme doorbraak".

Afname in sterfgevallen

Volgens de Britse onderzoekers werkt de ontstekingsremmer vooral bij coronapatiënten die ondersteunig bij het ademen nodig hebben. Patiënten die aan de beademing lagen en vier weken een lage dosis dexamethason toegediend kregen, stierven minder vaak dan patiënten die behandeld werden volgens de standaard zorgrichtlijnen. De kans dat zij overlijden zou door de ontstekingsremmer met maar liefst een derde afnemen. Bij patiënten die niet aan de beademing lagen, maar wel zuurstof toegediend kregen, ging het om een vijfde minder. Bij coronapatiënten die geen ademhalingsondersteuning nodig hadden, was er geen positief effect vast te stellen.

Lees ook: Amsterdam UMC vindt veelbelovende antistoffen tegen coronavirus

Ontstekingsremmer dexamethason

Maar waarom werkt juist dít middel zo goed bij mensen met een ernstige vorm van het coronavirus? Dat zou komen omdat deze ontstekingsremmer ons immuunsysteem kan onderdrukken. “Bij die allerziekste COVID-19-patiënten zien we dat hun afweer behoorlijk op hol is geslagen”, legt arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht uit aan de NOS. “En dexamethason is een soort paardenmiddel om de afweer weer tot rust te brengen. Het is een krachtige onderdrukker van een ontstekingsreactie.” Door dat immuunsysteem weer tot rust te brengen, ontstaat er minder schade aan het lichaam van de coronapatiënt en zijn de overlevingskansen groter.

Enorme doorbraak

Volgens de onderzoekers is het een enorme doorbraak; een "baanbrekende ontwikkeling" in de zoektocht naar een middel tegen het coronavirus. Ook Bonten is enthousiast. "Ik durf nu al te zeggen dat dit de behandeling van COVID-19-patiënten op de IC verder gaat brengen.” Ook de Wereldgezondheidsorganisatie noemt het geweldig nieuws. De organisatie gaat haar richtlijnen voor de behandeling van mensen met het coronavirus bijwerken naar aanleiding van deze nieuwe ontdekking.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden