null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze ongewenste kerstcadeaus worden het vaakst doorverkocht

December is de maand van gezelligheid, samen zijn met familie en natuurlijk van kerstcadeaus. Met die laatste kun je de plank trouwens behoorlijk misslaan, blijkt uit onderzoek. Heb jij weleens iets uitgepakt waar je helemaal niet blij mee was? Je bent niet de enige.

Een kerstcadeau onder de boom vandaan pakken, het cadeaupapier eraf scheuren en... je beste nepglimlach opzetten om te verbergen dat je eigenlijk enorm teleurgesteld bent. Uit een enquête van 2ehands.be, troc.com en Cash Converters blijkt dat maar liefst 16,5 procent van de 2.000 ondervraagden vorig jaar een kerstcadeau kreeg waar ze niet op zaten te wachten. En ook dit jaar was het weer raak; op kerstavond (!) werden de eerste ongewenste presentjes al te koop aangeboden op internet, volgens de onderzoekers.

Wel of niet doorverkopen?

Het onderzoek heeft in kaart gebracht dat meer dan een achtste van de respondenten eind 2017 een ongewenst cadeau kreeg. En hoewel sommigen besluiten hun cadeau door te verkopen, vindt 37,8 procent dat dat niet door de beugel kan. De voornaamste reden hiervoor is de angst dat de gever zich beledigd zal voelen (volgens 22,3 procent). Ook geeft 13 procent van de deelnemers het kerstcadeau liever weg aan een ander dan er geld voor te vragen.

Decoratie en cadeaubonnen

Welke kerstcadeaus het vaakst worden doorverkocht? Uit de statistieken van 2ehands.be blijkt dat (kerst)decoratie met 22,3 procent op de eerste plek staat, gevolgd door cadeaubonnen (19,5 procent). Daarnaast kun je je beter ook niet wagen aan een kerstcadeau dat té persoonlijk is. Zo verkoopt 19,4 procent van de ondervraagden gekregen kleding door, en worden ook parfum en cosmetica (16 procent) online aangeboden. Boeken en strips moeten er ook aan geloven, met een percentage van 11,5 procent. Kledingstukken worden volgens ondervraagden doorverkocht omdat ze vaak niet passen; parfum omdat degene die het heeft gekregen het simpelweg niet gebruikt. En boeken? Die belanden vaak op doorverkoop-sites omdat de krijger de titels al in de kast heeft staan.

Wél tevreden

Als je bang bent dat je het niet goed kunt doen met de cadeaus die je koopt, is er gelukkig ook goed nieuws. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat maar liefst 83,5 procent van de respondenten wél tevreden was met alle kerstcadeaus die ze in 2017 in ontvangst mochten nemen. Vind je het – voor welke gelegenheid dan ook – lastig om iets te kopen voor een ander? Vraag dan om een verlanglijstje en wijk daar niet vanaf. Dan weet je zeker dat de glimlach gemeend is als hij of zij het cadeautje openmaakt!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | flair.be

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden