null Beeld

Déze onbewuste gewoontes kunnen ervoor zorgen dat je thuis minder productief werkt

Nu je misschien nog stééds vanuit huis moet werken, kan het lastig zijn om je productiviteit hoog te houden. Nu kun je aan sommige afleidingen natuurlijk weinig doen (denk aan je partner of kinderen) maar misschien heb je onbewust ook een aantal gewoontes die ervoor zorgen dat je minder productief bent.

Maak jij je bijvoorbeeld weleens schuldig aan de

volgende gewoontes?

Minder productief door belangrijke dingen uit te stellen

Je kent het gevoel vast wel: je kijkt al de hele dag op tegen een bepaalde taak en blijft deze daarom de hele tijd vooruit schuiven. Wat je je echter niet realiseert, is dat deze taak daardoor de hele tijd in je achterhoofd blijft hangen, waardoor je je minder goed kunt focussen op de taken waar je op dat moment mee bezig bent. Hierdoor kan het zo zijn dat je minder productief bent en uiteindelijk veel langer over je werk doet dan je normaal gesproken zou doen. Het is daarom verstandig om aan het begin van de dag meteen de meest vervelende en grote taken aan te pakken, zodat je je de rest van de dag beter kunt focussen.

Lees ook: Waarom we meer snacken tijdens het thuiswerken (en dit kun je ertegen doen)

Te lang aan één stuk doorwerken

Wanneer je thuis werkt, is het makkelijker om aan één stuk door te werken. Je hoeft niet ondertussen naar de kantine te gaan om te lunchen en je kunt geen kletspauze houden bij de koffieautomaat. Toch kun je maar beter niet aan één stuk doorwerken, want dit zal ten koste gaan van je productiviteit én je creativiteit. Het is belangrijk om af en toe een pauze in te lassen en meerdere keren per dag een frisse neus te halen. Tijdens een wandeling kun je even je hoofd leegmaken waardoor je er eenmaal thuis weer tegenaan kunt.

Multitasken

Zelfs als je denkt dat je er heel goed in bent, kun je multitasken beter niet doen. Wanneer je van alles tegelijkertijd doet, is je hoofd ook bij verschillende dingen. Hierdoor kun je je niet volledig focussen op één ding, waardoor je sneller gaat afraffelen. Probeer je daarom op één taak tegelijkertijd te focussen en ga pas over op een volgende als je iets anders hebt afgerond.

Je hanteert een iets te strakke planning voor jezelf

Hoewel het heel fijn kan zijn om met een planning te werken, moet je deze vooral niet te nauw nemen. Als iets een keer niet gaat volgens je planning, moet je hier geen groot probleem van maken. Laat dingen af en toe lopen zoals ze lopen en klamp je niet te veel aan je to do-list vast.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Trendalert

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden