null Beeld

Déze nummers sleepten ons volgens de Top 2000 door 2020 heen

Afgelopen nacht is het weer begonnen op Radio 2: de Top 2000. Dé muzieklijst waar iedereen jaarlijks reikhalzend naar uitkijkt. En in 2020 is ‘ie duidelijk anders dan anders: meer Nederlandse artiesten en Bohemian Rapsody voor het eerst sinds jaren niet op nummer één. Zou de coronacrisis iets met de opvallende samenstelling te maken hebben?

RTL Nieuws sprak met Radio 2-DJ Emmely de Wit over de meest opvallende nummers in de Top 2000 van 2020.

Steun voorNederlandse artiesten

In de Top 2000 van 2020 staan voor het eerst sinds tijden weer veel Nederlandse artiesten op een hoge plek. De Wit vindt het een leuke ontwikkeling: “De Top 2000 is eigenlijk een groot onderzoek. In welke muziekstemming zijn we? Dit jaar blijkt dat Nederlandse artiesten echt in trek zijn,” vertelt ze aan RTL. Ze denkt dat de coronacrisis hier alles mee te maken heeft. “Ik vind het mooi dat in een jaar waar zo weinig concerten door kunnen gaan, dat je toch een soort steun ziet: je ziet hoe belangrijk ook de Nederlandse muziek voor mensen is.”

Hét coronanummer

Dit gevoel is aan alles in de Top 2000 terug te zien. De hoogste nieuwe binnenkomer op de lijst kan volgens De Wit ook wel gezien worden als hét coronanummer dat mensen kracht gaf dit jaar. Het gaat om een nummer van een Nederlandse artiest:

van rockband DI-RECT komt binnen op nummer 12 in de Top 2000. Een bijzonder hoge plek, maar het is dan ook een bijzonder nummer.

Lees ook:

Van Bella tot Buddy: dít zijn de populairste hondennamen van 2020

Nederlander opnummer één

Maar dat is nog niet alles, want voor het eerst sinds 2005 staat er weer een Nederlandse artiest op nummer één. Daarmee is Bohemian Rapsody van Queen na vijf jaar weer eens keer van de troon gestoten (in 2015 stond Imagine van John Lennon op één.) De gelukkige winnaar? Danny Vera met het nummer Rollercoaster. De Wit snapt wel waarom dit nummer heeft gewonnen: “Het is een nummer met blijfkracht: mensen weten waar ze waren toen ze dit nummer hoorden en het roept enorm veel reacties op.”

Nederlands trots

En dan nog een artiest waar Nederlanders duidelijk trots op zijn: Miss Montreal. Ineens komt ze de Top 2000 binnenstormen en lande op nummer 29 met haar nummer

. Daarmee staat ze niet alleen als Nederlandse artiest heel hoog, maar is ze óók de hoogst genoteerde vrouw in de gehele Top 2000. Volgens De Wit is dit nummer vooral populair geworden door Beste Zangers, een programma dat veel nummers katapult naar succes.

Andere opvallendebinnenkomers

Iets dat ook opvalt in de Top 2000 van 2020: overlijdensgevallen zorgen altijd voor vernieuwde populariteit. Dit jaar staan Bill Wilthers en Eddie van Halen ineens weer hoger, maar nog opvallender: Live is Life van Opus is binnengekomen op plek 877. Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met de dood van voetballer Diego Maradona, wie voor altijd met dit nummer verbonden is door zijn legendarische warming-up. Als laatste valt op dat het nummer Blinding Lights van The Weeknd hoog scoort onder jong én houd. Dit popnummer mag dan wel dit jaar zijn uitgebracht, maar door de duidelijke knipoog naar de jaren ’80 kunnen ook oudere luisteraars het waarderen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 01 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer met daarin je grote jaarhoroscoop, vuurwerk (maar dan in de keuken), een jaaroverzicht, fitte voornemens en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden