null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze nieuwe medicijnen tegen kanker komen in het basispakket

Het basispakket van onze zorgverzekering wordt per 1 september twee nieuwe medicijnen tegen kanker rijker: durvalumab en abemaciclib. 

Dat is volgens RTL Nieuws goed nieuws voor zo'n 2.700 patiënten die baat hebben bij die medicatie.

Borstkanker

Abemaciclib is goedgekeurd voor de behandeling van bepaalde vormen van borstkanker. Het remt bepaalde eiwitten die belangrijk zijn bij de groei van een tumorcel. Daarom is het bedoeld voor mensen met een lokaal gevorderde of uitgezaaide borstkanker.

Longkanker

Durvalumab wordt ingezet bij de behandeling van een specifieke vorm van longkanker. Het is een immuuntherapie die erop gericht is het immuunsysteem van longkankerpatiënten te verbeteren. Uit onderzoek is gebleken dat durvalumab, ten opzichte van de standaardbehandeling, het leven van de patiënt met minstens zes maanden kan verlengen.

Lees ook

Veelbelovende bloedtest voorspelt mogelijk terugkeer van borstkanker

Peperdure medicijnen

Dat de medicijnen tegen kanker niet meteen in de basisverzekering opgenomen werden toen ze op de markt kwamen, had te maken met het flinke prijskaartje. Volgens Zorginstituut Nederland kostte een behandeling met de medicijnen al snel 50.000 tot 62.000 euro per patiënt. Nu heeft Bruno Bruins, minister Medische Zorg, dus met succes een prijsafspraak kunnen maken met de fabrikant. Exacte euro's mogen, ook tot zijn frustratie, niet genoemd worden. Maar, laat 'ie los: "Het belang van de patiënt staat bij mij altijd voorop. Daarom uiteindelijk liever een vertrouwelijke overeenkomst tegen een veel lagere prijs, dan helemaal geen deal."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid, Zorginstituut Nederland, RTL Nieuws

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden