null Beeld

Déze Nederlandse steden voeren een mondkapjesplicht in

In verschillende landen is het dragen van een mondkapje op straat al langere tijd verplicht, maar in Nederland gold de mondkapjesplicht tot nu toe alleen nog in het openbaar vervoer. Toch komt hier verandering in: vanaf vandaag, 5 augustus, voeren Rotterdam en Amsterdam een lokale mondkapjesplicht in op drukke plekken.

De lokale mondkapjesplicht is onderdeel van een experiment: de burgemeesters van beide steden willen kijken of bepaalde maatregelen het gedrag van mensen kunnen beïnvloeden, om zo het coronavirus in te dammen.

Op welke drukke plekken in Amsterdam geldt de mondkapjesplicht?

Gemeenten zijn momenteel vrij om te experimenteren met mondkapjes op drukke plekken, maar een lokale mondkapjesplicht wil het kabinet nog niet invoeren. In Amsterdam gaat de mondkapjesplicht vanaf volgende week woensdag in. Het dragen van een mondkapje zal verplicht worden in de straten en winkels voor het Wallengebied, de Kalverstraat, Nieuwendijk, de Albert Cuypmarkt en op de markten op Plein 40-45. Iedereen van 13 jaar en ouder is verplicht om op deze plekken een mondkapje te dragen.

Lees ook: Werkt jouw zelfgemaakte mondkapje wel? Je kunt het testen met een kaars

Handhaving van de mondkapjesplicht

Tijdens drukke weekenden wijst een speciaal team op de introductie van de mondkapjesplicht en worden gratis mondkapjes uitgedeeld. “We gaan ook handhaven, waarschuwen en beboeten,” aldus een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema. De mondkapjesplicht geldt overigens niet in de horeca of in musea. Op dit soort plekken mag je mondkapje dus vooralsnog af.

Op welke drukken plekken in Rotterdam moet je een mondkapje dragen?

Ook in Rotterdam zal vanaf 5 augustus een lokale mondkapjesplicht ingaan. Het gaat hierbij om het centrum van Rotterdam (Lijnbaan, Meent, Nieuwe Binnenwegplein en Coolsingel), de markten op het Visserijplein, Afrikaanderplein en de Binnenrotte en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. De maatregel geldt in Rotterdam van 06.00 tot 22.00 uur. Voor de markten geldt de plicht alleen op marktdagen en dus niet op de overige dagen.

Nog geen mondkapje in huis? Zo kun je makkelijk zelf een mondkapje maken:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden