null Beeld Daily Mirror
Beeld Daily Mirror

Deze moeder voedt haar kinderen op zonder regels en lijkt dolgelukkig

Niet naar school, een nieuwe tatoeage, laat naar bed. De kinderen van Gemma en Lewis Rawnsley uit het Britse West Yorkshire mogen doen wat ze willen en iedereen lijkt gelukkig. 

Het gezin is donderdag 26 oktober te zien in de nieuwe documentaire Feral Families op de Britse zender Channel 4 (ook online te zien). Hierin worden ouders gevolgd die er een nogal onorthodoxe manier van opvoeden op nahouden. Zoals Gemma (35) en Lewis, die hun zeven kinderen zonder regels en grenzen laten opgroeien. De enige huisregel is dat de kinderen niet liegen en elkaar geen pijn doen.


Het Rawnsley-kroost. Foto: Channel 4

Tatoeage geen bezwaar

Geen van de kinderen - Skye (13), Finlay (12), Phoenix (9), Pearl (8), Hunter (5), Sephyr (3) en Woolf (1,5) - gaat naar school. Ze leren lezen en schrijven van hun ouders, wat door onderwijsinspecteurs wordt gecontroleerd. De kinderen bepalen verder zelf hoe laat ze naar bed gaan, mogen met aanstekers spelen en een tatoeage is geen bezwaar. ‘We doen wat er op ons pad komt," vertelt Gemma in de Britse krant The Mirror. ‘Als het mooi weer is gaan we naar buiten, als het regent is het een goede dag om binnen te blijven en dingen te doen. Er zijn geen grenzen, dus de kinderen kunnen voluit leven en doen wat ze willen." Zo besloot zoontje Phoenix pas te leren lezen toen hij zijn vriendjes berichtjes wilde sturen op zijn XBox.


Alle kinderen hebben een schoolachterstand. Foto: Channel 4

Schoolachterstand

De kinderen leggen geen examens af (zoals de Britse cito-toets) en liggen achter op andere kinderen. Maar dat zit Gemma niet dwars, zegt ze. "Ze lopen achter op leeftijdgenootjes in academisch opzicht. Maar dat zegt niks over intelligentie." Volgens haar krijgt ze zelfs vaak complimenten over haar kinderen, wat voor haar betekent dat de onorthodoxe opvoedingsmethode 'werkt'. "We denken echt goed na over hoe we ze grootbrengen en we krijgen vaak te horen hoe geweldig onze kinderen zijn. Het ziet er aan de buitenkant een beetje ruig uit, maar het werkt."


Volgens Gemma krijgt ze vaak te horen hoe 'geweldig' haar kinderen zijn. Foto: Channel 4

In Engeland is thuisonderwijs wettelijk toegestaan. In Nederland is dit niet het geval en moeten kinderen van vijf tot zestien jaar verplicht naar school. Ouders kunnen echter onder bepaalde omstandigheden wel vrijstelling aanvragen. Bijvoorbeeld als zij geen school in hun omgeving kunnen vinden die overeenkomt met hun levensovertuiging.

Bron | Metro News, thuisonderwijs.nl, wikipedia

Beeld groot | Daily Mirror

Lees ook

Bekijk ook

Met dit trucje blijven je wimpers mooi in de krul.

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietDaily Mirror

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden