null Beeld

Déze mensen krijgen binnenkort mogelijk vrijstelling van de mondkapjesplicht

Als je nu met het ov reist, ben je verplicht een mondkapje te dragen. Maar wat als dit voor jou onhandig of zelfs gevaarlijk is, door een medische aandoening? Kun je dan vrijstelling krijgen van het dragen van een mondkapje?

Het regent daar klachten over bij reizigersvereniging Rover en Ieder(in).

Vrijstelling van mondkapje dragen

Een mondkapje dragen is voor iedereen even wennen. Maar voor mensen met bepaalde medische aandoeningen of beperkingen, kan het zelfs gevaarlijk zijn. Denk aan iemand met een longziekte, die de benauwdheid van het mondmasker niet aan kan, en om de zoveel tijd een puf moet nemen of aan het zuurstof zit. Of mensen met een spierziekte of beperking aan handen en armen.

Geen uitzonderingen

Als jij onder die groep valt heb je, plat gezegd, vette pech nu. In Nederland geldt namelijk nog geen enkele uitzondering op de mondkapjesplicht. Wat voor medische reden je ook hebt. Anders dan in andere landen, waar je met een doktersverklaring op zak, wordt vrijgesteld van de mondkapjesplicht. Deze uitzondering wil de reizigersvereniging nu ook in Nederland laten invoeren.

Spatmasker in plaats van mondkapje

We worden verplicht een mondkapje te dragen, omdat het enigszins voorkomt dat jij een ander kunt besmetten. En als we allemaal zo'n mondmasker dragen, wordt de kans op verspreiding van het coronavirus in het ov natuurlijk kleiner en kleiner. Maar wat kan dan het alternatief zijn voor mensen, die om medische redenen, zo'n mondkapje niet kunnen dragen? Een spatmasker, zo stelt de reizigersorganisatie voor. Die beschermt mogelijk zelfs nóg beter dan een mondkapje, bleek uit ons interview met een viroloog.

Lees ook

(opent in een nieuwe tab)" href="https://www.margriet.nl/gezondheid/kunnen-we-beter-spatmaskers-dan-mondkapjes-dragen-dit-zeggen-experts~b4bc0071/" target="_blank">Kunnen we beter spatmaskers dan mondkapjes dragen? Dit zeggen experts

Noodgedwongen thuis door mondkapje

Volgens Rover en Ieder(in) mijden veel mensen het ov nu, puur omdat ze zo'n mondkapje niet kúnnen dragen, vanwege hun medische aandoening. "Iedereen moet een noodzakelijke reis met het openbaar vervoer kunnen maken, maar mensen die geen mondkapje verdragen zitten nu noodgedwongen thuis." Ze hopen daarom dat het kabinet snel met een uitzondering komt. Tot die tijd geeft het Longfonds tips voor hoe je benauwdheid, door een mondkapje, zo veel mogelijk kunt verminderen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Faye Heijnis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden