null Beeld

Déze impact kan het coronavirus hebben op je portemonnee

Het coronavirus is niet alleen een crisis op het gebied van gezondheid, want ook de economie heeft het op dit moment zwaar. Maar wat betekent dat voor jouw portemonnee?

Deze weken bespaar je door veel binnen te zitten misschien wel een hoop geld, maar blijft dat ook zo?

Besparen

We moeten zo veel mogelijk thuisblijven, dus geld uitgeven aan uit eten gaan of een wijntje op het terras zul je voorlopig even niet doen. Ook aan een museumbezoek of weekendje weg zul jij je salaris deze maand waarschijnlijk niet uitgeven. De benzineprijzen zijn ook een stuk lager dan voor deze crisis. Daardoor klinkt het dus alsof we door het coronavirus flink wat geld gaan besparen.

Paar tientjes

Maar als je niet dagelijks uit eten gaat of honderden kilometers rijdt, zul je waarschijnlijk inderdaad een paar tientjes besparen. Helaas weegt dat niet op tegen de nadelen die je misschien zult voelen in je portemonnee ná het coronavirus. Tegen EenVandaag zegt Arjen Vliegenthart, directeur van het Nibud, dat die besparingen echt maar klein zullen zijn ten opzichte van de negatieve effecten die we waarschijnlijk later zullen merken.

Lees ook: Zoveel bespaar je als je wasgoed buiten droogt

Arbeidsmarkt

Daarnaast is er natuurlijk een hoop onzekerheid op het gebied van werk. In welke sector je ook werkt en of je nou een contract hebt of niet, volgens Vliegenthart zullen we allemaal de gevolgen om ons heen zien. Veel mensen in de reisbranche of horeca hebben het volgens hem zwaar. “Die zullen voor een groot deel terug moeten vallen op uitkeringen, dat is echt geen vetpot. En de uitgaven gaan wel gewoon door,” zegt hij. Ook voor ZZP-ers is er een hoop onzekerheid, ondanks de extra maatregelen van de overheid.

Niet tóch uitgeven

Volgens Stephanie Hesterman, directeur van landelijk financieel adviesbureau Budgetcoach, is het daarom juist belangrijk om nu te letten op je financiën. Je kan beter geen onnodige uitgaven doen, ook niet als je nu flink wat bespaart door deze situatie. Het zou namelijk ook zo kunnen zijn dat wat je nu bespaart, je na de coronacrisis juist dubbel gaat uitgeven. "Omdat je dan gaat compenseren voor wat je een tijd niet hebt kunnen doen,” zegt ze tegen EenVandaag. Helaas is het dus niet verstandig om het geld wat je nu bespaard hebt op een etentje, online te besteden aan een nieuw paar schoenen.

Niet hamsteren

Ook hamsteren raadt ze af: je zit straks met een overschot aan producten waar je wel voor betaald hebt. En daarnaast koop je nu – omdat alles uitverkocht is – misschien wel veel duurdere producten. Dat is zonde van het geld, en onnodige voedselverspilling. Probeer dus vooral niet onbewust en onnodig geld te besteden, ondanks de paniek rondom het coronavirus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | EenVandaag, NOS

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden