null Beeld

Deze handelingen kunnen het leven van je (klein)kind redden

- In samenwerking met Livis -

Weet jij wat je moet doen als je kind of kleinkind brandwonden heeft, bewusteloos raakt of een chemische stof heeft binnengekregen? Is het antwoord nee, ga dan de cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen van Livis volgen. Door een prettige combinatie van theorie en praktijk word je een (groot)ouder die weet hoe hij of zij moet handelen in een noodsituatie.

Als cursist volg je eerst, online, een uitgebreide theoriecursus EHBO. Dat kan thuis én in je eigen tempo. De theoretische stof bestaat uit teksten, video’s en ervaringen van moeders die bepaalde – al dan niet ernstige – situaties hebben meegemaakt. De stof is opgedeeld in hoofdstukken die een logische volgorde hebben. Na elk hoofdstuk volgt een afsluitende toets om erachter te komen of je alles goed hebt begrepen. Ter afronding van de theorie volgt een eindtoets. Als je die hebt gehaald, ben je klaar voor het praktijkgedeelte van de cursus.

Rust bewaren, wat er ook gebeurt

“Het allerbelangrijkste is op het gevaar letten,” vertelt de docent de deelnemers tijdens de praktijkbijeenkomst. “Blijf rustig en ga na wat er is gebeurd. Stel het kind in kwestie gerust.” Het is begrijpelijk dat je in paniek raakt wanneer je kind bijvoorbeeld iets heeft ingeslikt waarvan je denkt dat het gevaarlijk is, maar handig is zo’n reactie natuurlijk niet. Probeer jezelf tot rust te manen en te bedenken wat er moet gebeuren. Ben je eenmaal rustig, dan schiet je ongetwijfeld wel iets te binnen van wat je hebt geleerd bij de cursus.

Dit moet je kunnen toepassen

Tijdens de praktijkbijeenkomst wordt de stof behandeld aan de hand van casussen. Bijvoorbeeld: “Mijn kleinkind, een baby nog, verslikt zich terwijl ik hem zijn potje met eten geef,” zegt de docent en vraagt de groep vervolgens wat er moet gebeuren. Door actief mee te doen, mee te denken met de andere deelnemers en de aanwijzingen op te volgen die de praktijkdocent geeft, kom je er als groep achter wat je het best kunt doen in zo’n geval. Ook ga je oefenen met poppen die slachtoffers moeten voorstellen. Je gaat aan de slag met onder andere een AED-apparaat waarmee je bij een hartstilstand het hartritme kunt herstellen, je leert te reanimeren (zowel het uitvoeren van borstcompressies als mond-op-mondbeademing), je leert allerlei soorten verbanden aan te brengen, je oefent met het geven van buikstoten en slagen op de rug tussen de schouderbladen als iemand zich ernstig heeft verslikt en je leert hoe je een slachtoffer in de stabiele zijligging brengt.

null Beeld

Prioriteiten stellen

Bij het verlenen van eerste hulp moet je altijd prioriteiten stellen. “Bedenk dat A-letsels altijd voorgaan. Bekijk dus steeds wat er ondergeschikt is en welk letsel op dat moment juist de meeste aandacht moet krijgen,” vertelt de praktijkdocent. Stel, je kind heeft een wond aan zijn been opgelopen waaruit een vreemd voorwerp steekt en hij heeft ook een bult op zijn voorhoofd. Dan moet je eerste aandacht uitgaan naar de beenwond en kan de bult wel even wachten.

Brandwonden bij baby’s

Tot slot een laatste belangrijk advies. Is er sprake van een brandwond bij je baby? Doe dan de luier uit, want die isoleert de hete vloeistof en kan de verbranding verergeren.

EHBO met korting via Margriet

De cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen van Livis is aan te raden voor iedereen die met kinderen te maken heeft. Dus ouders, grootouders en opvoeders, maar ook pedagogisch medewerkers en gastouders.

Via Margriet ontvang je nu € 15 korting op de cursus. Reserveer hier!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden