null Beeld

Deze gevaarlijke infectieziekte komt dit jaar in Nederland een stuk minder voor

Vorig jaar nog luidde de noodklok omdat de meningokokkenbacterie in Nederland veel slachtoffers eiste. In een paar jaar tijd overleden 45 mensen aan de ziekte, terwijl de bacterie daarvoor amper voorkwam.

Doordat meningokokken zich razendsnel verspreidt, besloot het RIVM om ook peuters en jongeren tussen de veertien en negentien jaar tegen de ziekte te laten inenten. Die aanpak heeft succes: in bijna alle leeftijdsgroepen komt de extreem dodelijke bacterie dit jaar minder voor.

Meningokokken

De meningokokkenbacterie bevindt zich gewoonlijk in de neusholte van gezonde mensen zonder ziekteverschijnselen te veroorzaken. Als deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel terecht komt, kan dit bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking veroorzaken, waardoor iemand binnen 24 uur kan overlijden.

Sterke daling

In totaal werden in de eerste zes maanden van 2019 39 patiënten gemeld die de bacterie hadden opgelopen. Dat is 40 procent minder dan in dezelfde periode in 2018. Toen werden er nog 65 mensen door de ziekte geveld. Een kwart van hen overleed toen aan de ziekte. In het eerste halfjaar van 2019 waren dat er vijf.

Goede hoop

Experts hebben goede hoop dat de uitbreiding van het vaccinatieprogramma eraan bijdraagt dat de meningokok op zijn retour is, maar ze durven nog niet te vroeg te juichen. Meningokokkenexpert en microbioloog Arie van der Ende: "Het zou erop kunnen wijzen dat het vaccinatieprogramma al effect heeft, maar we zijn wel wat voorzichtig met conclusies, omdat de ontwikkeling van meningokokken vaak met pieken en dalen gaat. Maar het feit dat ruim 80 procent van de jongeren zich heeft laten vaccineren, biedt goed perspectief voor de rest van de bevolking. Door die groep te vaccineren voorkom je dat de ziekte zich snel verder verspreidt."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Extra oproep

Alleen onder tachtigplussers en 19- tot 24-jarigen kwam de ziekte wél iets vaker voor. "Voor de rest van de bevolking verwachten we het effect van de vaccinatie later", zegt Van der Ende. Een deel van de 87.000 tieners die de prik niet hebben gehaald, krijgt dit najaar nog een herinnering thuisgestuurd. Het blijft volgens experts van belang die prik te halen. "Het is goed dat we vaccineren, want we zijn er nog niet vanaf", zegt Hans Van Vliet, hoofd van het rijksvaccinatieprogramma. "Je doet dit niet alleen voor jezelf, maar ook voor je vrienden, je opa, je oma en je schoonmoeder."

Bron| AD,RIVM

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden