null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze doodnormale babynamen zijn in sommige landen verboden

Als je in Portugal woont en geïnspireerd bent geraakt door de namen van de Britse royal family, dan heb je pech. De namen Catherine, Charlotte, George en William zijn daar namelijk verboden. En zo hebben nog meer landen strenge regels wat babynamen betreft.

De hier populaire kindernamen Linda, Peter en Sarah zijn bijvoorbeeld ook een echte no-go in sommige landen.

Portugal

In Portugal heeft de overheid een naamwet die maar liefst tachtig pagina’s telt. Ze hebben vooral de pik op Engelse namen, zoals: Ashley, Bruce, Catherine, Aiden, Charlotte en George. De Portugese versies ervan mogen wel, dus Caterina is geen probleem. Afkortingen van namen zijn er ook verboden. Dus Thomas zou wel mogen, maar Tom niet. Verwijzingen naar de popcultuur hoef je ook niet te proberen, dus als je je baby Beyoncé of Hermione wilt noemen, zal je helaas moeten emigreren.

Saudi-Arabië

De regel in Saudi-Arabië is dat je geen naam mag kiezen die ingaat tegen de heersende cultuur of religie. De namen van profeten en goden zijn hierdoor uitgesloten, maar ook een aantal namen die voor ons heel normaal klinken. Alice, Linda, Maya, Lauren en Elaine staan bijvoorbeeld allemaal op de verboden lijst.

IJsland

In IJsland hebben ze maar één regel wanneer het op namen aankomt, en dat is dat ze in het IJslandse alfabet moeten voorkomen. En laat dat alfabet nou net de letters C, Q en W missen. Een Chris, Willem, of Jack ga je daar dus niet snel tegenkomen.

Duitsland

In Duitsland is er ook een bijzondere regel ingesteld, en dat is dat je je kind geen gender neutrale namen mag geven. Taylor, Robin, en Riley zijn daarom bijvoorbeeld verboden. Achternamen als voornaam mogen ook niet (maar waarom zou je dat eigenlijk willen?).

Denemarken

Denemarken pakt het helemaal grondig aan en heeft een lijst gemaakt van zevenduizend babynamen die wél zijn toegestaan. Staat jouw favoriete naam er niet tussen? Jammer, dan moet je iets anders uit de lijst kiezen. Net als in Duitsland zijn de Denen geen fan van gender neutrale namen, en ook creatieve spellingen zijn uit den boze. De Deense regering zegt hiermee kinderen te willen beschermen tegen vreemde of ongewone namen.

Maleisië

Wil je je kind graag Madelief, Roos of Wolf noemen? Dan kun je beter niet in Maleisië wonen. Alle namen die te maken hebben met de natuur zijn daar namelijk hartstikke verboden. Je kunt hier dus niet je inspiratie uit planten, dieren of bloemen halen.

Hongarije

In Hongarije willen ze, net als in Portugal, graag hun eigen cultuur beschermen. Engelse spellingen van namen zijn daarom niet toegestaan. Stefán is prima, Stephen absoluut niet.

Bron | Goodhousekeeping.com, The Sun

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden