null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze dingen kun je beter niet doen als het onweert

Het is behoorlijk typerend voor zomerse dagen in Nederland: na veel zonneschijn en tropische temperaturen overdag, moeten we ons 's avonds vaak opmaken voor donder, bliksem en de nodige regen. En of je nu wel of niet (een beetje) bang bent voor onweer, er zijn dingen die je dan beter niet kunt doen.

Dat je bij onweer beter niet kunt schuilen onder een boom en open velden moet vermijden, zal voor de meesten van ons geen nieuws zijn. Maar dat zijn niet de enige dingen die je beter kunt laten wanneer het weer zo onstuimig is. Uitgebreid gaan douchen, terwijl er boven je huis een heftige donderbui losbarst, is bijvoorbeeld ook geen goed idee. Waarom? Lees vooral verder.

1. Buiten blijven

Als je de optie hebt, ga dan altijd naar binnen als het begint te onweren. Daar zit je droog én veilig. Ben je niet in de buurt van je huis of een winkel, maar wel van je auto? Ga dan in de auto zitten. Door de ramen en deuren te sluiten geleidt de wagen de stroom naar de grond. Ontkom je niet aan buiten zijn? Ga dan gehurkt zitten met je voet tegen elkaar, je hoofd tussen je knieën en je handen over je oren. Op die manier ben je zo klein mogelijk en raak je zo min mogelijk van de grond aan. Ga dus nooit plat op de grond liggen.

2. In of op het water

Hoe lekker het overdag ook is om te varen of te zwemmen, 's avonds kan het weer ineens compleet omslaan. Bevind je je nog in of op het water? Zorg dan dat je zo snel mogelijk op het land komt. Alleen boten met een afgesloten, metalen hut zijn veilig vanbinnen.

3. Dicht bij het raam staan

Ben je niet bang voor onweer, maar vind je het juist prachtig om naar te kijken? Snappen we (het ís ook mooi), maar dat kun je beter niet al te dicht bij het raam doen. Mocht de bliksem inslaan, dan kunnen de ramen door de klap springen. Daarnaast is het felle licht niet goed voor je ogen.

4. Douchen

Je zou het misschien niet verwachten, maar de stroom van de bliksem kan via de waterleiding je huis binnendringen. Het is dus geen goed idee om onder de douche te staan terwijl het onweert. Sterker nog, je kunt zelfs beter even wachten met het wassen van je handen tot de onweer voorbij is.

5. Stekkers in het stopcontact

Stroom kan dus het huis binnendringen via een waterleiding, maar ook een elektriciteits- of antennekabel kan de geleider zijn. Zitten de stekkers nog in het stopcontact, dan kan dat zomaar het einde betekenen van je televisie, computer en andere (dure!) elektronische apparaten.

6. Meteen naar buiten

Als de zware bui over is, klaart het buiten al gauw weer op. Maar het is niet slim om direct de deur uit te gaan. Verstandiger is om daar minstens een halfuur mee te wachten. De reden: áls mensen worden getroffen door de bliksem, gebeurt dat in vijftig procent van de gevallen als de bui (net) voorbij is.

7. Niet naar je lichaam luisteren

Wist je dat je lichaam je ook vertelt wanneer je gevaar loopt in een bliksemstorm? Je wordt er namelijk statisch van. Wanneer je buiten loopt en voelt dat de haartjes op je armen recht overeind gaan staan, dan is het belangrijk dat je snel een goede schuilplek zoekt (zie punt 1).

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bronnen | libelle.nl, rtlnieuws.nl

Beeld | iStock

v

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden