null Beeld

Déze bijwerkingen van het coronavaccin zijn tot nu toe in Nederland gemeld

Het coronavaccin levert in Nederland tot nu toe geen onverwachte bijwerkingen op. Dit blijkt na de eerste week vaccineren van Nederlandse zorgmedewerkers. In totaal waren er zo'n honderd meldingen van bijwerkingen van het coronavaccin van BioNTech/Pfizer.

In slechts twee gevallen kregen mensen een allergische reactie. Dit melden bijwerkingencentrum Lareb en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Beide patiënten zijn ‘snel en adequaat behandeld en hersteld’.

Allergische reacties goed te behandelen

Dat de vaccinatie in zeldzame gevallen allergische reacties kan uitlokken was al bekend. “Met de juiste medische behandeling binnen handbereik en onder de juiste supervisie kan de reactie goed behandeld worden”, zegt het CBG hierover. Fabrikant Pfizer adviseert daarom ook om mensen na de prik nog vijftien minuten in de gaten te houden. Zo kunnen medici eventuele allergische reacties namelijk direct behandelen.

Lees ook:

Zo ga je het beste met de bijwerkingen van het coronavaccin om

Milde bijwerkingen

De overige meldingen over bijwerkingen gingen over milde bijwerkingen. Denk aan een reactie op de injectieplaats, vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn. Die mogelijke bijwerkingen waren eerder al bekend uit het klinische onderzoek, en zijn dus ook niet verrassend.

Eerste fase vaccineren Nederland

Momenteel krijgt alleen nog een deel van het zorgpersoneel in Nederland het coronavaccin. Volgende week vinden de inentingen ook plaats bij bewoners van verpleeghuizen en in de gehandicaptenzorg. In de acute zorg zijn tot nu toe zo'n 38.500 medewerkers gevaccineerd. Hoeveel medewerkers van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een beperking het coronavaccin tot nu toe kregen, is nog niet duidelijk.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty

null Beeld

Margriet 04 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: genieten van de winter met warme wintermode, de beste plekken om vogels te spotten, reset je gezondheid, nieuwe man: nieuwe seks en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden