null Beeld Getty Images/fStop
Beeld Getty Images/fStop

Deze bijtgrage mier dreigt de nieuwste insectenplaag te worden

Met de tijgermug en eikenprocessierups hoopten we éigenlijk wel klaar te zijn met plaagdiertjes, maar toch kampt Nederland weer met een nieuw insectenprobleem: het mediterrane draaigatje is namelijk in opkomst. Hoewel het best een grappige naam is, kan deze mier voor flink wat ellende zorgen.

Hij leeft namelijk in een gigantische kolonie op een klein oppervlak, en is maar moeilijk weg te krijgen als ze zich eenmaal thuis voelen in jouw tuin. En dáár zit je natuurlijk niet op te wachten.

Het mediterrane draaigatje

Tot een paar jaar geleden kwam het draaigatje voornamelijk voor in Zuid-Europa, maar omdat het in ons land steeds warmer wordt verspreidt deze zich ook hier steeds meer. Deze mediterrane mieren zijn dól op warmte en zoeken plekken met veel hitte dan ook graag op: om die reden zitten ze vooral onder stoeptegels en tussen tuinmuren, waar de temperaturen flink op kunnen lopen. Vooral stedelijke gebieden zonder veel groen maar mét veel tegens, zijn favoriet bij dit plaagdier.

Miljoenen beestjes in één kolonie

Hoewel de beestjes niet heel gevaarlijk zijn, houd je ze toch liever uit je tuin en - nog belangrijker! – je huis. Draaigatjes maken namelijk enorme nesten van honderden meters lang, waarin zich miljoenen diertjes kunnen verschuilen. En zie daar maar weer eens van af te komen, als ze eenmaal in je tuin zitten.

Doordat het mediterraan draaigatje vooral graag onder stoeptegels en trottoirs leeft, kunnen hele stoepen daardoor los komen te liggen of verzakken. Net als aangrenzende tuinen. Ook kunnen de mieren flink wat luizen met zich meebrengen, die zich verlekkeren aan je planten.

Bijtgrage mier

En alsof dat nog niet erg genoeg is, kunnen de mieren zich ook in je huis nestelen. Nou is dat sowieso niet echt een prettig idee, maar als je weet dat het mediterrane draaigatje ook bijt, slaap je daar vast helemaal niet lekker op. Heel pijnlijk is het gelukkig niet (het voelt als een speldenprikje) en waarschijnlijk is het ook niet echt gevaarlijk, maar vervelend is het natuurlijk wel.

Lees ook:

Last van mieren in huis? Met dít (diervriendelijke) middeltje ben je zo van ze af

Lokdoosjes niet effectief

Dus het beste wat je kunt doen, is zorgen dat het mediterrane draaigatje zich niet settelt in jouw tuin. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan, zeker omdat het beestje zo moeilijk te herkennen is. Het draaigatje lijkt namelijk nogal op andere miersoorten, waardoor hij vaak al meterslange tunnels gegraven heeft voor je ‘m spot. Lokdoosjes en mierenpoeder doen helaas maar weinig tegen de draaigatjes, die hun weg wel weer terug zullen vinden tussen de tegels en in muren.

Professionele hulp tegen mediterrane draaigatje

Bewezen middelen voor het mediterrane draaigatje zijn nog maar beperkt en het is bijna onmogelijk om ze zelf aan te pakken. Daarom is het verstandig om aan de bel te trekken als je een mierennest met deze diertjes aantreft in jouw tuin. Het beste kun je namelijk professionele hulp inschakelen om de draaigatjes te bestrijden; sinds 2 maart 2021 is dat toegestaan. Zo’n insectenbestrijder heeft een speciaal lokaas, dat de mieren mee het nest innemen en zo de andere beestjes in het nest vergiftigen. Het kan echter lange tijd duren voor je helemaal van de beestjes af bent, omdat het mediterrane draaigatje zich meestal met miljoenen tegelijk vestigt.

Bron | MAX Vandaag, Weeronline, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 26 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week álles over het strand. Van de leukste stranden in Nederland tot aan juttersgeheimen. Verder ook: wat te doen als je kind gaat scheiden, slanke zomerrecepten, wanneer je gek van geluid wordt en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Faye HeijnisGetty Images/fStop

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden