null Beeld ANP
Beeld ANP

Déze bekende Nederlanders gaan de Elfstedentocht zwemmen

Afgelopen zomer slaagde langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden er voor het eerst in om de volledige Elfstedentocht uit te zwemmen. De sportman zwom de 200 kilometer destijds alleen om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Komend jaar wordt deze zwemtocht opnieuw georganiseerd, maar in een iets andere vorm.

In augustus 2020 zal de tocht namelijk in estafettevorm gezwommen worden door een groep BN’ers. Van der Weijden blijft dit jaar in principe aan de zijlijn. “En ik coach en geef het startschot", aldus de langeafstandszwemmer.

Elfstedentocht zwemmen

De estafette wordt komende zomer van 28 tot en met 31 augustus gehouden. Gisteravond werden in De Wereld Draait Door de eerste namen bekend gemaakt. Onder andere cabaretière Claudia de Breij, zanger Syb van der Ploeg en René en Natasja Froger zullen volgend jaar een deel van de Elfstedenroute zwemmen.

Daarnaast werd bekend gemaakt dat Kay van der Kooi, man van de vorig jaar overleden Pauline van Deutekom, aan de actie meedoet. Vorig jaar dook hij vlak bij Harlingen al het water in om een stukje met Van der Weijden mee te zwemmen. “Dit is mijn manier om nog iets te doen. Om iets ervan te kunnen maken”, zei de weduwnaar van Pauline toen.

Meezwemmen

Net als vorig jaar kan ook het publiek op verschillende plekken het water induiken om een stukje mee te zwemmen. Presentator Matthijs van Nieuwkerk reageerde zo enthousiast op het evenement, dat Maarten van der Weijden hem spontaan uitnodigde om ook mee te doen aan de estafette.

"Denk jij dat er ergens in jouw agenda een mogelijkheid is dat ook jij een stukje gaat meezwemmen?", vroeg hij tijdens de uitzending. Daar kon de presentator natuurlijk geen nee op zeggen. Toch gaf hij toe wel enige twijfel te hebben. “Ik ben een slome schoolslagzwemmer", zei Van Nieuwkerk.

Onderzoek tegen kanker

Van der Weijden zwom de Elfstedentocht voor het eerst in 2018 om geld op te halen voor onderzoek tegen kanker. Helaas moest hij dat jaar eerder opgeven omdat zijn lichaam het niet toestond. Afgelopen juni deed hij daarom een nieuwe poging en voltooide de tocht wél. Hij haalde daarmee 6,5 miljoen euro op voor kankeronderzoek.

In tegenstelling tot de afgelopen twee jaar is het de bedoeling dat Maarten van der Weijden dit jaar zelf droge voeten houdt. "Ik ga coachen, maar als het nodig is dan spring ik het water in en dan sleur ik ze door het water heen, want we moeten het gewoon halen", vertelde hij in De Wereld Draait Door. "Iedereen zwemt de slag en het tempo dat hij kan. En als jij het fijner vindt dat ik naast jou kom zwemmen, dan gaan we dat regelen."

Lees ook

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima feliciteren Maarten van der Weijden

Bron| AD, NOS

Beeld| iStock

Redactie MargrietANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden