null Beeld

Deze animatie laat zien hoe snel een virus zich kan verspreiden in een vliegtuig

Veel mensen hopen dat ze dit jaar nog naar hun vakantiebestemming kunnen vliegen, maar na het zien van deze animatie kan dat nog wel veranderen. Onderzoekers van de Amerikaanse Purdue Universiteit hebben namelijk een animatie gemaakt die laat zien hoe snel een virus zich in een vliegtuig verspreidt.

En van de beelden word je nu niet bepaald vrolijk.

Voorbeeld SARS-uitbraak

Dat een virus zich snel door een vliegtuig kan verspreiden, bleek ook al ten tijde van de SARS-uitbraak. Op 15 maart 2003 besmette één zieke man die in het midden van een vliegtuig zat 22 van de 120 passagiers tijdens een drie uur durende vlucht van Hongkong naar Peking, zo blijkt uit een reconstructie in de New England Journal of Medicine.

Vliegtuig niet hiervoor ontworpen

Het risico bleek wel veel groter voor de mensen die tot drie rijen voor de zieke man zaten dan voor de rest van het toestel, maar toch raakten twee mensen die zeven rijen verder zaten ook besmet. Volgens Qingyan Chen, professor van de Purdue Universiteit, is een vliegtuig geen handig vervoermiddel in deze tijden. “Om heel eerlijk te zijn, vliegtuigen zijn niet ontworpen om de overdracht van ziekten tegen te gaan.”

En dat zie je compleet terug in dit gifje:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Washington Post, Twitter

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden