null Beeld

Deze Alkmaarse anti-coronaplant is wereldwijd populair

In de strijd tegen het coronavirus is niet alleen de zoektocht naar een medicijn en vaccin in volle gang, ook duiken er steeds alternatieve middelen op die mogelijk zouden moeten werken. Eerder passeerde knoflook en gorgelen met zout water al de revue. En nu is er weer iets nieuws: de anti-coronaplant. Deze Alkmaarse groene vriend vliegt de winkels uit.

En dat komt vooral omdat de president van Madagaskar bij dit wonderplantje zweert.

De anti-coronaplant

De Alkmaarse anti-coronaplant, die officieel Artemisia annua heet, maar beter bekendstaat als de zomeralsem, is wereldwijd ineens razend populair. En dat komt dus voornamelijk door de president van Madagaskar. Volgens de president zou kruidenthee van deze anti-coronaplant het virus bestrijden. De varenachtige plant met knalgele bloemetjes is in Nederland alleen te koop bij Hortus Alkmaar. En daar merken ze dat het plots heel hard gaat. Zo vertelt Erik ten Winkel, aan EditieNL, dat ze telefoontjes uit onder andere België, Hongarije en Portugal krijgen. Niet alleen de anti-coronaplant zelf, maar ook de zaadjes zijn in trek. Eerder verkocht de Hortus Alkmaar enkele zakjes per jaar, en nu is dat opgelopen tot soms wel honderd per week.

Weinig bewijs

Ondanks dat de president van Madagaskar er dus heilig in geloofd dat de zomeralsem werkt tegen het coronavirus, is er geen wetenschappelijk bewijs voor. Wel wordt dit plantje in de Chinese geneeskunde al jaren als medicijn gebruikt om bijvoorbeeld koorts te verlagen. Daarnaast bleek, uit eerder onderzoek, ook dat deze anti-coronaplant artemisinine bevat. En dat is een stofje dat ook werkt tegen malaria. En dat is best toevallig, omdat in de strijd tegen het coronavirus al vaker naar anti-malariamiddelen werd gekeken als medicijn. Alleen lag hierbij de focus op de werkzame stof chloroquine.

Lees ook: Gorgelen of knoflook eten: deze ‘tips’ helpen níet tegen het coronavirus

Meer onderzoek

Mocht je een anti-coronaplant weten te bemachtigen, dan kun je hier dus een kruidenthee van maken. Maar of het daadwerkelijk zal helpen tegen het coronavirus blijft dus nog maar de vraag. Wel is het Max Planck Instituut in Duitsland inmiddels met een groot onderzoek begonnen om de werking en het effect van de zomeralsem te bestuderen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, NH Nieuws

Beeld | iStock

null Beeld

Er ligt een nieuwe Margriet in de schappen! Met héél veel tips om je lijf in topvorm te houden en nog veel meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden