null Beeld

Deze acht regio’s staan vanaf zondag ook op risiconiveau 2: zorgelijk

Al eerder gingen zes regio’s op risiconiveau ‘zorgelijk’, en werden hiervoor regionale extra maatregelen aangekondigd. Maar het aantal besmettingen blijft ook in andere gebieden fors stijgen. Daarom kondigt premier Mark Rutte aan dat vanaf aanstaande zondagavond 18.00 uur nog acht regio’s op zorgelijk komen te staan. 

Maar ook voor sommige regio’s die al op dit risiconiveau stonden, komen er mogelijk zwaardere maatregelen aan.

Acht regio’s op zorgelijk

Al eerder werd voor de eerste zes regio’s risiconiveau 2 ‘zorgelijk’ afgekondigd, maar vanaf aanstaande zondag 18.00 uur staat die teller op 14 van de in totaal 25 veiligheidsregio’s in Nederland. De acht regio’s die vanaf dan ook op ‘zorgelijk’ komen te staan zijn Groningen, Gooi- en Vechtstreek, Flevoland, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland-Zuid, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost. Ook voor deze regio’s gelden vanaf zondag de extra maatregelen dat horecazaken om 01.00 uur dicht moeten en om middernacht geen nieuwe gasten meer mogen toelaten. Daarnaast geldt ook in deze gebieden een maximale groepsgrootte van vijftig mensen.

Aanvullende regels

Daarnaast zijn per regio nog extra specifiekere maatregelen getroffen. Zo gaat Brabant-Noord werken met venstertijden, waardoor kwetsbare doelgroepen overheidslocaties zoals bibliotheken, gemeentehuizen en zwembaden op speciale ‘veilige’ tijdstippen kunnen bezoeken. Dit wordt mogelijk ook in Zaanstreek-Waterland ingevoerd en in Groningen wordt gekeken of er in supermarkten in de ochtend weer een speciaal winkelmoment kan komen voor kwetsbaren. In veel van deze veiligheidsregio’s is er extra controle op de coronamaatregelen.

In Gelderland-Zuid geldt het advies aan horecapersoneel om plastic schermen voor hun gezicht te dragen en regio Groningen raadt aan om bezoek aan familie en vrienden buiten de regio te vermijden, om zo de verspreiding tegen te gaan.

Lees ook: Mag je nog een dagje weg in Nederland als je in een gebied met code oranje woont?

Extra maatregelen in de Randstad

Het aantal coronabesmettingen blijft ondanks de extra regionale maatregelen dagelijks nog flink toenemen. Rutte laat weten zich grote zorgen te maken over de situatie in Nederland, en in het bijzonder in de Randstad. Daarom heeft het kabinet het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd om maandag een advies te geven over nieuwe extra maatregelen in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Bron | NOS, NU.nl

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden