null Beeld MMP
Beeld MMP

Deze 7 punten uit de troonrede zijn voor jou het juichen waard

Koning Willem-Alexander las op Prinsjesdag weer een flinke lap tekst voor met alle financiële maatregelen die het komende kabinetsjaar getroffen gaan worden. Maar eh, kunnen we nu blij zijn?

Toegegeven: in eerste instantie letten wij vooral op de hoeden van koningin Máxima en politici, omdat de troonrede toch niet in een keer blijft plakken. Noem ons naïef, maar nu we er een kritische blik op werpen, kunnen we concluderen dat er best wel wat te juichen valt. En wel hierom:

1. Meer werk en dus geld

Als we Rutte mogen geloven, hebben we komend jaar minder geldzorgen en kunnen we weer lekker gaan uitgeven. Doen, dat weekendje weg. Kom maar door met die nieuwe wasmachine.

"Naar verwachting neemt het nationaal inkomen volgend jaar met 2,6 procent toe en bedraagt het overschot op de rijksbegroting 1 procent. Hierdoor wordt de staatsschuld lager en is Nederland beter voorbereid op toekomstige economische schokken. De werkloosheid daalt naar een historisch laag niveau van 3,5 procent. Voor de kracht van de samenleving is het positief dat mensen volgend jaar meer te besteden krijgen, zowel de brede middengroep van mensen met een modaal inkomen als ouderen en uitkeringsgerechtigden. De lonen in ons land stijgen. Mensen vinden weer een baan, maken carrière of gaan meer uren werken. En door een modernisering van ons belastingstelsel gaat werken meer lonen. De belasting op consumptie gaat iets omhoog, waardoor ruimte ontstaat voor lagere lasten op arbeid. Per saldo houden huishoudens de komende jaren meer over."

2. Erfgoed en cultuur in het zonnetje

Er staan ons volgend jaar interessante exposities, theatervoorstellingen en festivals te wachten. Voor erfgoed en cultuur worden namelijk riante bedragen ter beschikking gesteld. Bovendien vieren we volgend jaar al 75 jaar de bevrijding.

"De regering investeert ook in historisch besef en culturele diversiteit. Erfgoed en cultuur laten ons zien waar we vandaan komen, houden ons een spiegel voor in het heden en zijn zo van grote betekenis voor de toekomst van ons land. Er komt in deze kabinetsperiode 325 miljoen euro extra beschikbaar voor erfgoed. Het budget voor cultuur stijgt met een bedrag dat oploopt naar 80 miljoen euro per jaar vanaf 2020. Daarmee komt er meer ruimte voor nieuw artistiek talent en wordt het mogelijk dat alle kinderen tijdens hun schooltijd een museum bezoeken."

3. Geboorteverlof voor vaders

Hoera voor kersverse ouders: ook papa kan betaald volop genieten van de eerste weken van zijn pasgeboren kind.

"Omdat een moderne arbeidsmarkt rekening houdt met persoonlijke omstandigheden, wordt het geboorteverlof voor partners verlengd van twee dagen tot maximaal zes weken."

4. Een zekerder pensioen

Nog geen rigoreuze maatregel, maar we hebben voorzichtig hoop dat de inspanningen onze kopzorgen over het pensioen kunnen gaan indammen.

"Het huidige pensioenstelsel maakt collectieve verwachtingen van mensen steeds minder waar. De stijgende levensverwachting, veranderingen op de arbeidsmarkt en de aanhoudend lage rente hebben kwetsbaarheden aan het licht gebracht. De regering wil samen met sociale partners werken aan een pensioenstelsel dat deze kwetsbaarheden niet kent en dat tegelijkertijd sterke elementen als de collectieve uitvoering en risicodeling handhaaft."

5. Veiligere wegen

Veiligere wegen voor ons, maar ook onze (klein)kinderen die er met een kersvers rijbewijs op zak binnenkort overheen sjezen. Ook zijn efficiënter rijdende bussen en treinen natuurlijk nooit mis.

"Voor een inhaalslag in infrastructuur is in deze kabinetsperiode 2 miljard euro extra beschikbaar. Daarmee worden fileknelpunten aangepakt, de verkeersveiligheid verbeterd en het openbaar vervoer versterkt."

6. Meer aandacht voor verpleegkundigen, leraren en boeren

Vooral goed nieuws voor verpleegkundigen, leraren en boeren en indirect voor mensen die zorg, onderwijs en eten nodig hebben. En eh, is dat niet gewoon iedereen?

"De gunstige economie biedt ook ruimte om te investeren in voorzieningen en vakmensen die de basis vormen onder een sterk land. Dat doen we met oog voor verpleegkundigen én hun patiënten en cliënten. Met verbeteringen voor leraren én leerlingen. Met aandacht voor meer agenten én veiligheid op straat. Met erkenning van de grote betekenis van het werk van onze militairen in binnen- en buitenland. En met waardering voor onze boeren, tuinders en vissers, die onder soms moeilijke omstandigheden zorgen voor ons voedsel."

7. Nog meer geld voor ouderenzorg

High five aan Hugo Borst en natuurlijk nog miljoenen andere Nederlanders die de vaak erbarmelijke omstandigheden in de ouderenzorg meer dan zat zijn. Gezond oud worden en dan met liefde en aandacht verzorgd worden, is iets wat we natuurlijk allemaal willen.

"In het vorige begrotingsjaar is al extra geld vrijgemaakt voor zorg aan ouderen, zodat zij kunnen vertrouwen op voldoende tijd, aandacht en goede zorg, thuis of in het verpleeghuis. Die trend zet door. Het extra bedrag voor de ouderenzorg loopt in deze kabinetsperiode op naar ongeveer 3 miljard euro per jaar. Ook onze kinderen en kleinkinderen hebben recht op goede en voor iedereen toegankelijke zorg."

Bron | Rijksoverheid

Beeld | ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietMMP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden