null Beeld

Deze 3 hersenaandoeningen gaan de komende 20 jaar nóg meer voorkomen

De Hersenstichting heeft slecht nieuws. Naar verwachting, zal het aantal mensen dat de komende jaren te maken krijgt met hersenaandoeningen enorm toenemen. 

Dit baseert de stichting op cijfers van een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat elke vier jaar een voorspelling maakt van de volksgezondheid in Nederland.

Toename dementie

Vooral het aantal patiënten dat lijdt aan dementie en parkinson zal volgens de stichting fors toenemen. Daarnaast wordt verwacht dat veel meer mensen moeten leren leven met de gevolgen van een beroerte. Uit de cijfers van het RIVM, blijkt dat het aantal dementiepatiënten met 115 procent toeneemt ten opzichte van het aantal patiënten in 2015. Volgens de Hersenstichting is deze explosieve toename vooral te wijten aan de toenemende vergrijzing in ons land. Naar verwachting lijden er in 2040 maar liefst 330.400 mensen aan dementie.

Lees ook

Deze gewoonte kan een voorteken zijn van dementie en Parkinson

Leven na een beroerte

Ook een herseninfarct zal naar verwachting steeds vaker voorkomen in de komende jaren. Uit de cijfers blijkt dat het aantal patiënten dat in 2040 een beroerte heeft gehad met 54 procent stijgt, tot zo’n 672.600 Nederlanders in 2040. Maar, het goede nieuws: de kans dat iemand aan deze aandoening overlijdt, wordt wel steeds kleiner.

“Het positieve nieuws is dat we de afgelopen jaren al enorme stappen hebben gezet op het gebied van hersenonderzoek, waardoor er in de komende twintig jaar minder Nederlanders sterven aan de gevolgen van bijvoorbeeld een beroerte”, stelt Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting. “Alleen moeten er wel meer mensen met de gevolgen van deze hersenaandoening leren leven. Dit alles zorgt ervoor dat de gehele samenleving – patiënten, naasten, mantelzorgers en zorgprofessionals – meer en meer te maken krijgt met hersenaandoeningen en de gevolgen hiervan.”

Parkinson

Volgens het onderzoek van het RIVM, neemt het aantal mensen met de ziekte van Parkinson ook toe. Met 71 procent, maar liefst. Opvallend is dat de oorzaak voor deze toename niet in het rapport wordt genoemd. In tegenstelling tot ouderdomsziekten als een beroerte en dementie, wordt de stijging van het aantal mensen met parkinson niet verklaard door de toenemende vergrijzing. Al neemt het risico op het krijgen van deze ziekte wel toe naarmate je ouder wordt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM, AD, Hersenstichting, Scientias

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden