null Beeld

Detoxen: dit doet een maand zonder wijn!

Ben je nog brak van de feestdagen, of wil je graag wat kerstkilo's kwijt? Start het nieuwe jaar dan eens met een alcoholvrije maand. Mensen die op deze manier een tijdje 'detoxen', slapen beter, voelen zich fitter en vallen nog af ook. 

Misschien is het toeval, maar om ons heen zien we steeds vaker mensen die 'even een maandje detoxen'. Bijvoorbeeld tijdens de landelijke IKPas-actie, die elk jaar traditiegetrouw na carnaval begint. "Uit onderzoeken naar dit soort ‘time out’-projecten blijkt dat mensen zich fitter voelen, beter slapen en afvallen," weet Rob Bovens, lector Verslaving van Windesheim en initiatiefnemer van de geheelonthoudingsactie. Zo zag Bovens dat een kwart van de deelnemers na de actie beter in hun broek paste. Maar liefst de helft voelde zich energieker en sliep beter.

Blijvend minder drinken

Nog een voordeel van een tijdje niet drinken, is dat je daarná ook minder drinkt, waardoor je van de gezondheidsvoordelen kunt blijven profiteren. "Wie een maand lang niet drinkt, past ook daarna zijn of haar gedrag aan," vertelt Bovens aan rtvOost. "Dat is anders bij roken of diëten. Daarna zie je vaak dat mensen juist meer gaan roken of eten om te compenseren. Bij alcohol is dat anders."

Uitstellen tot maart?

Kun je maar moeilijk nee zeggen tegen een wijntje of biertje? Dan kun je het detoxen misschien beter even uitstellen tot maart. Ook de landelijke IKPas-actie start bewust niet aan het begin van het jaar: vanwege alle nieuwjaarsborrels zou januari niet voor iedereen zo'n handige maand zijn om te beginnen. Ook carnaval schijnt niet de beste periode te zijn om nuchter te blijven...

Alcohol beschadigt je cellen

De IkPas-actie is in het leven geroepen omdat we er vaak niet bij stilstaan hoeveel alcohol we eigenlijk drinken. Ongemerkt klokken we zo meer achterover dan goed voor ons is. Volgens de Gezondheidsraad kunnen we zelfs beter helemáál geen alcohol drinken, in elk geval niet meer dan één glas per dag (ook mannen niet). Uit recent onderzoek bleek ook weer dat alcohol kanker kan veroorzaken, omdat het je cellen beschadigt. Hoe minder alcohol, hoe beter dus.

Bron | Windesheim

Ook goed om te weten

Is een wijntje per dag nou wel of niet goed?

Helpt water drinken bij afvallen?

Afvallen... Dus fietsen of lopen?

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden