null Beeld

Deskundigen: niet-medische mondkapjes beschermen wél tegen het coronavirus

Als sinds het begin van de coronacrisis zijn de meningen over hoe

effectief mondkapjes zijn verdeeld. Vooral zelfgemaakte en andere niet-medische

mondkapjes komen vaak ter sprake. Hoe goed werken dat soort mondkapjes nou écht

tegen verspreiding van het coronavirus?

Béter dan gedacht, blijkt uit een test die deskundigen gedaan hebben in opdracht van RTL Nieuws. De niet-medische mondkapjes kunnen wel degelijk een rol spelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Niet-medische mondkapjes uit de winkel

Vanaf volgende maand is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer, en daarom zijn ze in steeds meer drogisterijen en grote winkelketens verkrijgbaar. Maar zijn dat goede mondkapjes? Ja, blijkt uit dit onderzoek. De maskers die te koop zijn bij grote winkelketens zoals Hema, Etos en Kruidvat blijken de meeste virusdeeltjes tegen te houden. Het gaat dan om piepkleine deeltjes ter grootte van 3 micron, dat is drieduizendste millimeter, die niet door het masker heen komen. Daarmee doen ze eigenlijk niet onder voor de mondkapjes die gedragen worden door medisch personeel, zeggen de deskundigen.

Lees ook: Dit moet je weten over het omdoen, dragen en wassen van een (zelfgemaakt) mondkapje

Virusdeeltjes inademen

Hoewel deze niet-medische mondkapjes je dus een stuk beter beschermen dan gedacht, zijn ze toch niet gelijk aan de medische middelen. De mondkapjes die wij dragen zorgen er vooral voor dat je zelf het virus niet kan verspreiden, maar beschermen niet tegen het inademen van virusdeeltjes. Daarvoor zijn medisch mondkapjes nodig, die de mond en neus afsluiten. Deze zijn echter alleen beschikbaar voor zorgpersoneel.

Zelfgemaakte mondkapjes

Maar ook de zelfgemaakte mondkapjes zijn getest, en deze komen verrassend goed uit de test. Mondkapjes die gemaakt worden volgens het patroon dat de overheid online gezet heeft, houden ook heel veel van die virusdeeltjes tegen: namelijk maar liefst 96,4 procent. Dat aantal kún je zelfs nog verhogen, door de Belgische overheidsaanwijzingen te volgen en het filter van een stofzuigerzak in je mondkapje te doen. Dan houdt zo’n zelfgemaakt masker maar liefst honderd procent van alle virusdeeltjes van 3 micron tegen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden