null Beeld

De zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus: zo staat het er nu voor

In de strijd tegen het coronavirus is de afgelopen tijd een flink aantal maatregelen getroffen. Van social distancing en zo veel mogelijk binnen blijven tot een verbod op het bezoek aan verpleeghuizen. Kijkend naar de cijfers van coronabesmettingen en sterftegevallen lijkt deze intelligente lockdown steeds beter te werken.

Maar ondanks dat is er ook nog steeds een zoektocht bezig naar een geschikt vaccin tegen het coronavirus. Hoe staat dat er nu voor? Kunnen we het eerste werkende vaccin tegen het coronavirus dit jaar nog verwachten?

Vaccin tegen het coronavirus

Over de hele wereld wordt er hard gewerkt aan het zoeken naar een geschikt medicijn en een werkend vaccin om het coronavirus in te dammen. Naast dat er wordt gekeken naar bestaande medicatie, worden ook veel nieuwe middelen ontwikkeld. Op dit moment zijn er al meer dan honderd vaccins aangeboden. Hiervan heeft de WHO er tot nu toe acht goedgekeurd. Dat betekent dat deze acht vaccins tegen het coronavirus op mensen getest mogen worden. De koploper in de strijd is de Universiteit van Oxford. Zij hopen in september het eerste werkende vaccin tegen het coronavirus aan te bieden.

Het vaccin van de Universiteit van Oxford

De techniek waarmee de onderzoekers van de Universiteit van Oxford werken is vorig jaar al gebruikt bij het MERS-virus, dat lijkt op het coronavirus. Hierdoor kunnen ze al relatief sneller op een grote groep mensen testen. Normaal duurt het ontwikkelen van een vaccin namelijk jaren. Aan het onderzoek van de universiteit doen meer dan elfhonderd mensen mee. Het vaccin is inmiddels ook al getest op zes resusaapjes, waarbij de gevaccineerde apen bij blootstelling aan een grote hoeveelheid van het coronavirus niet ziek werden.

Amerikaans vaccin

Een Amerikaans farmaceutisch bedrijf INOVIO Pharmaceuticals begon, net als de Universiteit van Oxford, al voor de uitbraak van het coronavirus met een vaccin tegen MERS. Op dit moment zijn de Amerikaanse onderzoekers nog bezig om te testen of het vaccin veilig is voor mensen en of het lichaam na de vaccinatie antistoffen tegen het coronavirus aanmaakt. De onderzoekers hopen deze zomer nog resultaten te zien. Moderna, een ander Amerikaans bedrijf, is ook bezig met een vaccin en hoopt dit aan het einde van dit jaar te kunnen aanbieden. Op dit moment wordt er op 45 testpersonen op de veiligheid van het vaccin getest, voordat de onderzoekers overgaan naar de volgende fase.

Een vaccin uit China

Een ander vaccin dat mogelijk een uitkomst kan bieden komt van het Chinese CanSino Biologics Inc. en het Beijing Institute of Biotechnology. Zij begonnen in maart al met een onderzoek naar dit vaccin. Hierbij gebruiken de onderzoekers dezelfde techniek als bij de zoektocht naar een vaccin tegen ebola. Bij het testen van het vaccin op mensen doen vijfhonderd kandidaten mee. De onderzoekers hopen binnen zes maanden dit onderdeel van het onderzoek af te ronden.

Lees ook: We moeten ons voorbereiden op een tweede coronagolf in Nederland

Andere opties uit China

Het Beijing Institute of Biotechnology werkt daarnaast ook samen met het Chinese Sinopharm aan een vaccin. Daarnaast heeft Sinopharm voor een ander vaccin tegen het coronavirus het Wuhan Institute of Biological Products ingeschakeld. Het ontwikkelen van beide vaccins zal volgens Sinopharm ongeveer een jaar duren. Nog een ander Chinees bedrijf Sinovac, werkt ook hard aan een vaccin. Eerder testten de onderzoekers net als de Universiteit van Oxford het vaccin op resusaapjes. Inmiddels zijn er al 144 vrijwilligers die aan het onderzoek van het vaccin op mensen meedoen.

Vaccin uit Duitsland

Ook Duitsland is begonnen met het testen van vaccin tegen het coronavirus. Zo zijn er al twaalf mensen in Duitsland gevaccineerd en hebben BioNTech en Pfizer, de bedrijven die aan het vaccin werken, al vier varianten ontwikkeld. Het vaccin wordt op tweehonderd mensen getest om te bepalen welke van de vier varianten het best werkt, wat de goede dosis is en hoe veilig het vaccin is. Daarna worden nog eens vijfhonderd mensen getest. Voorlopig gebeurt dit in Europa, maar onderzoekers willen graag ook in China en Amerika gaan testen. In de herfst hopen ze het juiste vaccin te kunnen aanbieden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden