null Beeld

De ‘wintertijd’ gaat waarschijnlijk verdwijnen

Vind jij het ook zo fijn om een uurtje langer te kunnen blijven liggen nadat de wintertijd is ingegaan? Geniet er nog maar even van. Want als het aan de Europese Commissie ligt, gaan we stoppen met het verzetten van de klok. Dan zou het hele jaar dezelfde tijd gelden.

Uit een enquête onder miljoenen Europeanen blijkt dat een meerderheid van 80 procent wil dat we stoppen met het verzetten van de klok. Voor commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is dat reden genoeg om voor eens en altijd korte metten te maken met de wintertijd. "De mensen willen het, dus gaan we het doen," zei hij vrijdag tegen de Duitse omroep ZDF. Dit meldt de NOS.

Voorkeur voor zomertijd

Volgens een woordvoerder van de commissie mogen landen straks zelf beslissen of ze de zomertijd of de – oorspronkelijke – wintertijd willen aanhouden. In de enquête gaven de meeste mensen aan dat ze een voorkeur hebben voor de zomertijd. Dan blijft het 's avonds langer licht.

Ontregeling biologische klok

Er wordt al langer gepleit voor afschaffing van de zomer- of wintertijd. Onze biologische klok zou erdoor ontregeld raken en ook dieren zouden er last van hebben.

Toch kan het nog wel even duren voordat we het hele jaar volgens één tijd gaan leven. Het voorstel van de Europese Commissie moet nog door het Europees Parlement en door alle EU-lidstaten worden goedgekeurd. Dat duurt vaak jaren, aldus de NOS. Dit jaar zal de wintertijd dus gewoon weer ingaan, en wel op zondag 28 oktober.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden