null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De ‘uitvinder’ van de labradoodle heeft spijt: ‘Ik heb een monster gecreëerd’

De labradoodle is niet voor niets zo populair. Ze zijn allemansvrienden, verharen niet en zien er ontzettend schattig uit. Toch heeft de 'uitvinder' van dit hondenras spijt.

"Ik heb een Frankenstein-monster gecreëerd", zegt hij zelfs.

Blindgeleidehond

In 1989 werd de allereerste labradoodle geboren dankzij de Australische Wally Conron, die als fokmanager werkte voor een hondenorganisatie. Dit nadat hij een wanhopig verzoek van een blinde vrouw had ontvangen: "Ze wilde weten of we voor een blindgeleidehond konden zorgen waar haar man niet allergisch voor zou zijn", legt Conron uit aan ABC. Door een labrador en een poedel met elkaar te kruizen, lukte dat.

Doorgefokt

De blinde vrouw en haar man blij, Conron blij... maar niet voor lang. Toen de twee andere geboren labradoodles via een marketingcampagne aan een baasje werden geholpen, wilden meer en meer mensen het hondenras hebben. En zo sloeg het fokken volgens Conron buitenproportioneel, alleen maar voor het geld en met negatieve gevolgen toe. "Het grootste gedeelte van de labradoodles van nu zijn gek of hebben een erfelijke aandoening. Ik zie nog weleens fantastische labradoodles, maar die zijn zeldzaam."

Australian labradoodles zijn wél gezond

Macha Heijnis, eigenaar van Starline Labradoodles en sinds 2009 één van de eerste Nederlands-Belgische labradoodlefokkers, is het niet helemaal met Conron eens. Volgens haar zijn de meeste labradoodles die nu rondlopen juist wél in goede gezondheid. "Het zijn de begingeneraties van de labradoodles, de zogenoemde F-honden, waar Conron het over heeft", legt ze aan ons uit. "Australian labradoodles zijn al veel verder in ontwikkeling. Er wordt heel veel research gedaan naar hun gezondheid en karakters."

Er is dus een wezenlijk verschil tussen de labradoodles van het begin en de Australian labradoodles van nu. "Goede fokkers fokken Australian labradoodles. F-honden vind je vooral bij broodfokkers en mensen die zomaar wat doen."

Hoe zie je het verschil tussen de labradoodles?

Voor een leek is het verschil tussen de twee moeilijk te onderscheiden. Lees je daarom goed in en/of schakel een kenner, zoals Macha, in voordat je voor een labradoodle gaat. Macha geeft alvast wat voorbeelden: "Australian labradoodles hebben meestal een fleecevacht, dus zacht en golvend (zoals op de linkerfoto, red.). F-honden lijken nog veel op een poedel met hun lange, spitse snuit en vacht (zoals op de rechterfoto, red.) en verharen vaak nog."

null Beeld

Niet 'bang' zijn voor labradoodle

Macha hoopt dat de woorden van de 'uitvinder' van de labradoodle mensen niet afschrikt om het hondenras alsnog in huis te nemen. Zolang je je goed laat informeren en checkt of de betreffende fokker daadwerkelijk Australian labradoodles levert, kan de hond je alleen maar heel veel plezier opleveren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ABC

Beeld | iStock, Macha Heijnis

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden