null Beeld

De maatregelen lijken te werken: groei besmettingen coronavirus neemt af

De maatregelen die het kabinet twee weken geleden in Nederland invoerde, lijken te werken: de verspreiding van het coronavirus lijkt af te remmen in ons land. Dat vertelde Jaap van Dissel, directeur van het RIVM, woensdagochtend aan de Tweede Kamer.

Volgens de RIVM-baas is er een positieve trend te zien, waarbij een besmet persoon niet langer twee tot drie andere mensen besmet, maar nog maar ongeveer één persoon.

'Flatten the curve'

De snelle groei van de besmettingen lijkt dus af te vlakken en te stabiliseren, net als het aantal ziekenhuisopnames. Daarmee kunnen we dus voorzichtig zeggen dat het flatten the curve-principe lijkt te werken in ons land. Wel zegt Van Dissel nog eens dat het om schattingen gaat, en nog niks met volledige zekerheid gezegd kan worden. Ook zegt hij dat de maatregelen die het kabinet genomen heeft, een positief effect hebben.

Lees ook: Waarom het belangrijk is om de piek van het coronavirus laag te houden

Maatregelen blijven volgen

Maar we moeten niet te vroeg juichen, zeggen de experts van het RIVM. Ondanks het voorzichtig positieve nieuws, zegt Van Dissel niet dat we de maatregelen nu kunnen afschalen. Juist niet: we willen zien dat de groei blijft afnemen, en daarvoor moeten we de maatregelen blijven volgen. Van Dissel wil voorlopig dan ook écht geen volle stranden of parken meer zien. Het handen wassen blijft ook echt essentieel om de overdracht van het virus te voorkomen, want dit heeft duidelijk veel bijgedragen aan het afremmen van de verspreiding.

Nog maanden

Er zijn nog veel onzekerheden, zegt de directeur van het RIVM. "De verwachting is dat we hier nog wel enige maanden mee bezig zijn", zegt hij tegen de NOS. Specifieker kan hij het helaas ook nog niet voorspellen. De aangescherpte regels die het kabinet maandag bekendmaakte, wijzigen dus ook niet. Grote evenementen zijn nog altijd tot minimaal 1 juni afgelast. Ook kun je nog steeds een boete verwachten wanneer je met meer dan drie personen samen buiten bent, en geen anderhalve meter afstand houdt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, NU.nl

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden