null Beeld

De geluksmomenten van Leopold Witte

Leopold Witte speelde in Gooische vrouwen, Dokter Deen en De vloer op. Hij maakt voorstellingen bij Orkater en De Verleiders en is te zien in de film Dorst (naar het boek van Esther Gerritsen), die nu in de bioscoop draait. Leopold deelt zijn geluksmomenten met Margriet: 

Voetbal

“Mijn lagere school was een jongensschool. Ik was geen beste leerling, ben twee keer blijven zitten. School vond ik dodelijk saai. Op straat, en vooral tijdens het voetballen, kon ik me uitleven. In die tijd heb mijn eigen voetbalclub opgericht GOBO; Goed Oefenen Baart Overwinnen. Als trainer vertelde ik mijn klasgenoten wat ze moesten doen. Door al dat zittenblijven was ik een paar jaar ouder, dus ze luisterden.”

Liften

“Op mijn 21ste had ik eindelijk mijn mavo afgerond, ik zat tegen die tijd in de klas met 16-jarigen. Na school ben ik met mijn toenmalige vriendin drie maanden door Europa gaan liften. De reis eindigde met druiven plukken in Frankrijk. Het was een geweldige tijd en een totale omdraaiing van mijn leven. Ik ben nooit meer teruggegaan naar Haarlem en heb met iedereen gebroken die ik uit die tijd kende.”

Toneelschool

“In Haarlem ging ik avond aan avond naar de voorstellingen van het Werktheater.Ik wilde me aanmelden voor de toneelschool in Amsterdam, maar dacht dat het me toch niet zou lukken. Ik leefde in een verwarrende gelukzaligheid toen ik werd aangenomen. Toen kreeg mijn leven richting. Mijn toneelschooltijd werd vervolgens een periode vol confronterende ervaringen waarin ik onder andere totaal werd afgebroken. Ik heb er ook geleerd om met totale vrijheid te maken wat ik wilde.”

Ondernemen

“Ik heb het geluk dat ik mijn werk bij Orkater en De Verleiders zelf kan initiëren.Het is een groot voorrecht om niet afhankelijk te zijn van anderen en te werken met mensen die ik zelf kan uitkiezen. Actuele, maatschappelijke onderwerpen spreken me het meest aan. Maar na al die jaren heb ik nu de behoefte om me te laten verrassen door nieuwe mensen en ideeën. Zoals in 2016 met de low-budgetfilm Waterboys van de regisseur Robert Jan Westdijk. Een fantastisch inspirerende reis.”

Dochters

“We hebben twee dochters en een pleegdochter. De oudste is al uit huis, ik word heel gelukkig als ik zie dat het goed met haar gaat. Toen ze nog thuis woonde, waren er geregeld irritaties over en weer. Nu is er een heel goed contact. Het mooist is als we compleet zijn, even een weekje weg met elkaar. Maar ik voel me ook heel gelukkig als ik alleen ben. Van een afstandje kijk ik hoe goed ik het heb getroffen met alles en iedereen. Dat voelt soms intenser dan als ik er middenin zit.”

Interview | Deirdre Enthoven

Beeld | ANP

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-13, deze editie is te bestellen via Magazine.nl.

null Beeld

Lees ook andere geluksmomenten

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden