null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De eerste uitslagen zijn bekend, maar hoe werkt vervolgens de formatie van de nieuwe regering?

De (voorlopige) uitslagen van de verkiezingen zijn bekend. En daarmee is het tijd voor het echte werk: de formatie van een nieuwe regering. Eerder sloot de VVD een samenwerking met Forum voor Democratie bijvoorbeeld al uit, maar hoe gaat dat vervolgens in zijn werk als partijen wel of niet een coalitie met elkaar willen vormen? 

Van de eerste verkenning tot de uiteindelijke bordesfoto: zo werkt een kabinetsformatie.

De formatie van een nieuwe regering

Vandaag op 18 maart vanaf 14.00 uur gaat de formatie van de nieuwe regering, ook wel de kabinetsformatie, van start. Alle nieuwe fractievoorzitters van de Tweede Kamer kiezen eerst een verkenner. Deze krijgt de taak om te onderzoeken wat de wensen van de verschillende partijen zijn en wie met elkaar een coalitie zouden willen vormen. Na de vorige verkiezingen in 2017 was dit de taak aan Edith Schippers, oud-minister van de VVD. Zij deed hier twaalf dagen over. Hoe lang een verkenningsfase duurt, staat niet vast.

Aan de hand van deze verkenning vindt in de nieuwe Tweede Kamer, die zich per 31 maart installeert, een debat plaats over de verkiezingsuitslag en het advies. Dit debat is uiterlijk één week na de installatie van de Tweede Kamer.

Volgende stap

Na de verkennende fase wijst de Tweede Kamer een of meer informateurs aan. Dit zijn personen die met beoogde coalitiepartners in overleg gaan om een reageerakkoord op te stellen. In dat reageerakkoord staan de plannen van het kabinet voor de aankomende kabinetsperiode.

Hiervoor gaan de partijen met elkaar in gesprek over verschillende maatschappelijke onderwerpen, bijvoorbeeld klimaat en zorg. Hierbij kijken de partijen of ze samen tot dat regeerakkoord kunnen komen. Dit proces kan een paar weken tot maanden duren.

Formatie mislukt

Als de coalitiepartners niet tot een regeerakkoord kunnen komen, dan geeft de aangewezen informateur de opdracht terug aan de Tweede Kamer. Daarna wordt er een nieuwe informateur aangewezen. Deze gaat opnieuw in gesprek gaat met partijen om de mogelijkheden voor een andere coalitie te verkennen. Lukt dit? Dan vinden er opnieuw onderhandelingen plaats over een regeerakkoord.

Lees ook: VVD opnieuw de grootste, D66 pakt tweede plek: dit zijn de (voorlopige) uitslagen van de verkiezingen

Akkoord op het regeerakkoord

Als het regeerakkoord is opgesteld door de coalitiepartijen en iedereen het hiermee eens is, dan wordt dit aan de Tweede Kamerfracties van de coalitie aangeboden. Zij kijken of ze hiermee kunnen instemmen. Als dit zo is, dan wordt de formateur aangesteld. Dit is doorgaans de leider van de grootste partij en de beoogde premier, in dit geval Mark Rutte. Aan de formateur de taak om de geschikte ministers en staatsecretarissen te kiezen. Deze vormen het kabinet.

De posten worden op basis van het aantal zetels onderling verdeeld. De koning beëdigt daarna de ministers en staatssecretarissen. Vervolgens is het tijd voor de welbekende bordesfoto met de koning, en is er in Nederland officieel een nieuwe regering. Hoe lang zo’n formatie van een nieuwe regering precies duurt, verschilt. In 2012 duurde dat bijvoorbeeld 54 dagen, terwijl dit in 2017 225 dagen in beslag nam.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid, NU.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 13 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week alles over een goed pensioen, interviews met moderne boerinnen, hoe je snel meer energie krijgt en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden