null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De coronamaatregelen worden versoepeld: dít vinden jullie ervan

Volgens een door ons gehouden poll waar 1700 mensen aan meededen, blijkt dat 63 procent van jullie het fijn vindt dat de coronamaatregelen vanaf maandag 11 mei versoepeld zullen worden. Zo’n 37 procent is het er niet mee eens en vindt het nog te gevaarlijk.

Premier Rutte vertelde woensdagavond in een persconferentie dat er de komende weken en maanden stapsgewijs wordt gekeken naar versoepeling. Kappers en mensen met andere contactberoepen mogen vanaf 11 mei weer aan het werk, en vanaf 1 juni volgt er ook een versoepeling voor horeca, bioscopen en musea.

Wat gebeurt er met de coronamaatregelen?

Wel moet er nog zo veel mogelijk thuisgewerkt worden, blijven we 1,5 meter afstand houden, mag je thuis nog steeds niet meer dan 3 personen visite ontvangen (en geldt dit aantal ook voor in de auto), zijn vakanties vooralsnog uit den boze en blijft het openbaar vervoer bedoeld voor noodzakelijke reizen. Per 1 juni gaat het ov wel weer volgens de normale dienstregeling rijden én worden mondkapjes daar verplicht. Vanaf 1 juli worden bijeenkomsten van honderd personen weer toegestaan, mits er geen ‘terugval’ zichtbaar is. Vanaf 1 september gaan sauna’s, seksclubs en sportscholen weer open.

Wat vinden onze lezers?

Een greep uit de reacties:

Femmie Janse is heel blij met de versoepeling. "Kun je tenminste de draad weer oppakken!"

Saskia Geurts-Vuyk zou het nog een stuk soepeler willen zien: "Wanneer kun je dan weer je bruiloft vieren, je tachtigste verjaardag, je vijftigjarige huwelijk, de kinderen weer lekker uit, feestjes etcetera? Ik hoop dat ze naar aan leiding van de woorden van Willem-Alexander hard gaan nadenken over hoe belachelijk dit is."

Jacqueline Tennij houdt haar hart vast: "Heel graag terug naar normaal, maar ben bang dat mensen dan helemaal los gaan. En ik gun het niemand om zo ziek te zijn als ik zelf was, want het is een afschuwelijke ziekte."

Ilona de Vries-Schilder vindt het maar niks dat de versoepeling nu al in wordt gestart. "Nog te gevaarlijk. Ik hou de regels liever nog even zoals ze zijn."

Deskundigen zijn ook verdeeld

Ook onder deskundigen zijn de meningen verdeeld. In Nieuwsuur zei gezondheidseconoom Xander Koolman maandag liever nog even op de rem te trappen. Volgens hem zouden we de lockdown nog iets langer vol moeten houden, zodat er straks zo weinig nieuwe coronagevallen zijn dat je elke besmette persoon meteen kan traceren en isoleren.

Ook Bert Slagter, wiskundige en expert complexe systemen, deelde eenzelfde boodschap aan tafel bij Op1 vorige week. "Op dit moment raken iedere dag nog duizend mensen besmet. Als je nu beslist uit de lockdown te komen, ben je maar twee verdubbelingen af van het punt dat je weer helemaal dicht moet."

Epidemioloog Marc Bonten (UMC Utrecht) snapt de keuze van het kabinet om nu al te versoepelen juist heel goed. "Natuurlijk kunnen we langer wachten. Je kunt best nog een maand door op de manier zoals we het nu doen. Maar de vraag blijft: wanneer is dan wel een gunstig moment om dit te doen? Er zijn relatief weinig getallen en er is veel onbetrouwbaarheid. Ergens moet je toch de knoop doorhakken."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Poll Margriet, de Volkskrant

Beeld | iStock

Carmen FelixGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden