null Beeld

De coronamaatregelen versoepelen: kun je je verjaardag alweer vieren?

Als je in maart, april of mei jarig was, is de kans groot dat je verjaardagsplannen door de intelligente lockdown in het water vielen. Maar hoe staat er nu voor? Mag je met het oog op de versoepelde coronamaatregelen inmiddels je verjaardag alweer vieren, zonder een boete cadeau te krijgen? Of kun je beter nog even wachten? 

Al je bezoek met drie zoenen verwelkomen, dat kun je in ieder geval beter nog even overslaan.

Je verjaardag vieren met coronamaatregelen

Was je van plan om je verjaardag dit jaar thuis te vieren? Dan hebben we goed nieuws. Vanaf 1 juni zijn de coronamaatregelen op dit gebied versoepeld en is er geen limiet meer aan het aantal mensen dat je thuis mag ontvangen. Je hoeft dus niet meer zo selectief te zijn in welke vrienden of familieleden naar je feestje mogen komen. Wel blijft de richtlijn om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden nog steeds van kracht.

Mocht je je niet aan die afstand houden, dan hangt er nog niet meteen een boete boven je hoofd. De politie mag namelijk niet zomaar binnen komen om dit te controleren. Alleen als er sprake is van overlast mag een handhaver of de politie ingrijpen. Of je er dan met een waarschuwing of een boete van afkomt, dat mag de agent beslissen.

Een verjaardagsfeestje in het park

Je verjaardag met een grote groep binnen vieren, lijkt met het oog op een boete dus de meest veilige optie. Maar we snappen dat je bij lekker weer liever een plekje in het park opzoekt, of dat je met de 1,5 meter afstand binnen nog steeds niet iedereen kunt uitnodigen. Gelukkig geldt ook hier sinds 1 juni dat je weer met meerdere mensen buiten je huishouden samen mag komen. Maar ook hier is de regel: houd voldoende afstand. Daarnaast is een echt feest waar een vergunning voor nodig is, zoals een festival of straatfeest, nog steeds verboden.

Lees ook: Zo zorg je dat iemand in coronatijd tóch een fijne verjaardag heeft

Kinderpartijtje

Heb je binnenkort de verjaardag van een (klein)kind op de planning staan? Ook dan hebben we positief nieuws. Kinderen tot twaalf jaar hoeven namelijk zowel binnen als buiten geen afstand te bewaren. Je kunt dat kinderpartijtje dus gewoon plannen. Pas wel op, als er meerdere volwassen aanwezig zijn uit andere huishoudens, dan moeten deze nog steeds afstand tot elkaar houden.

Een verjaardagsborrel in de horeca

Wil je je verjaardag het liefst vieren in een restaurant of kroeg? Dan zul je goed moeten plannen. Want in de horeca geldt nog steeds de regel dat er maximaal dertig bezoekers binnen mogen zijn en deze ook weer 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden als ze niet uit een huishouden komen. Voor terrassen of bijvoorbeeld een strandtent waar je buiten zit, geldt geen maximaal aantal gasten. Maar ook hier moet je weer voldoende afstand houden. Het is dus niet uitgesloten om iets af te huren om je verjaardag te vieren, maar houdt daarbij wel altijd de basisregels rondom corona in je achterhoofd als je je verjaardag niet wil afsluiten met een boete of besmetting.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet heeft een nieuwe look! Er staat niet alleen een fris, nieuw logo op de voorkant, maar ook de binnenkant heeft een make-over gekregen. Zien? Haal Margriet 26 snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden