Chemotherapie veiliger door DNA-test Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dankzij Nederlands onderzoek wordt chemotherapie veiliger: ‘We nemen daar erg veel leed mee weg’

Chemotherapie bestaat uit een of meerdere chemokuren met medicatie tegen kanker. Dit is een schadelijk middel om tumorcellen te vernietigen, waardoor je als patiënt ook het risico loopt dat je hier fysiek slecht op reageert. Daarbij kun je last krijgen van ernstige bijwerkingen. Maar daar moet verandering in komen. Uit een grootschalig Nederland onderzoek blijkt namelijk dat chemotherapie voor kankerpatiënten veiliger kan.

Hiermee kan erg veel leed weg worden genomen.

Nederlands onderzoek maakt chemotherapie veiliger

Uit een grootschalig onderzoek van Maarten Deenen, ziekenhuisapotheker bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven blijkt dat mensen met darm- of alvleesklierkanker een veel kleiner risico lopen op bijwerkingen na hun chemotherapie als ze eerst een DNA-test ondergaan. Met zo’n DNA-test kan namelijk een mutatie in het UGT1A1-gen worden herkend. En die mutatie zorgt ervoor dat je lichaam de medicatie bij een chemokuur met het middel irinotecan minder goed kan afbreken. Met de mutatie van het gen loop je dus meer risico op ernstige bijwerkingen.

Door zo’n DNA-test, die voor ziekenhuizen vrij eenvoudig uit te voeren is, kunnen artsen de risico’s beter inschatten. Hierdoor is de chemotherapie veiliger te gebruiken. Volgens Deenen kan dit daarom ook erg veel leed wegnemen bij kankerpatiënten.

Lagere dosering

Uit het onderzoek van Deenen bleek dat kankerpatiënten met de mutatie van het gen bij een lagere dosering aan medicatie beduidend minder last hadden van bijwerkingen tijdens hun chemotherapie. Dit terwijl het medicijn nog steeds effectief de kanker blijft bestrijden.

Lees ook: Lonneke (58) stortte in na kanker: ‘Ik was mezelf totaal kwijtgeraakt; het voelde alsof ik verdronk’

Gepersonaliseerd behandelplan

Aan NOS legt Marcel Verheij, hoogleraar radiotherapie aan het Radboudumc en voorzitter van het platform Oncologie SONCOS van de Federatie Medisch Specialisten, uit dat chemotherapie eerst meer een ‘one size fits all’ karakter had. Door voortaan eerst een genetische analyse te gebruiken kan er niet alleen gekeken worden naar de gevoeligheid en opmaak van tumorcellen, maar ook naar hoe genetica een rol speelt bij het ontwikkelen van bijwerkingen en het afbreken van medicatie. Door dit soort genetische verhoudingen kan de effectiviteit van een chemotherapie beter worden bepaald. Hierdoor kan een arts de dosering van de medicatie heel persoonsgericht maken.

Volgens het Catharina Ziekenhuis is er zowel nationaal als internationaal veel belangstelling voor het onderzoek. Uit recente peilingen blijkt al dat 71 procent van de oncologen in Nederland de DNA-test direct wil gebruiken. Ook laat Deenen aan Eindhovens Dagblad weten dat hij al van veel ziekenhuizen telefoontjes heeft gehad met de vraag om informatie, zodat de ziekenhuizen zelf de DNA-test kunnen uitvoeren bij hun patiënten.

Bron | ED, NOS
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden