null Beeld

Dag wattenstaafjes? Nieuwe blaastest meet of je besmet bent met het coronavirus

Last van klachten? Laat je testen. Dat is het beleid, maar de teststraten lopen nog steeds dagelijks over. En die drukte dreigt met de komst van het griepseizoen alleen maar toe te nemen. Het Leidse bedrijf Breathomix heeft hiervoor de oplossing: een speciale blaastest die het coronavirus snel kan meten. Blijk je uit die blaastest niet besmet? Dan kun je weer naar huis.

Betekent dit het einde van dat onprettige wattenstaafje diep in je neus en keel?

Met een blaastest het coronavirus meten

De blaastest van Breathomix meet in de lucht die mensen in het apparaatje uitademen of er virusdeeltjes aanwezig zijn. De test duurt ongeveer 45 seconden. Je ademt een halve minuut in het blaasapparaat en wacht vervolgens een paar seconden tot er een uitslag uitkomt. Zitten er geen deeltjes in je adem? Dan ben je dus niet besmet met het coronavirus en hoef je ook geen coronatest met wattenstaafje te doen. In dat geval kan je meteen weer aan het werk en hoef je dus ook niet in quarantaine.

Niet-besmette mensen uit de teststraat

De afgelopen weken werd deze blaastest om het coronavirus te meten in een teststraat in Amsterdam getoetst. Meer dan 1800 mensen moesten in de teststraat eerst blazen voordat ze de normale coronatest met het wattenstaafje deden. Daaruit bleek dat ongeveer 1350 mensen na de blaastest eigenlijk al naar huis hadden gekund. Uit het onderzoek van de GGD Amsterdam, het Leids Universitair Medisch Centrum en het Franciscus Gasthuis & Vlietland bleek dat in driekwart van de gevallen de blaastest een besmetting met het coronavirus al met zekerheid kan uitsluiten. Slechts bij een kwart van de mensen kon de test een coronabesmetting nog niet uitsluiten en was dus nog een normale coronatest nodig.

Lees ook: Een coronatest gedaan? Dit gebeurt er met je gegevens en DNA

Aanvulling op de coronatest

Longarts Hans in ’t Veen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland laat aan NOS weten dat deze blaastest daarmee een belangrijke aanvulling is op de testen die momenteel beschikbaar zijn. Het zou zorgen voor een hoop verlichting bij de huidige drukte in de teststraten. Het ministerie van Volksgezondheid heeft al honderden van deze blaastesten bij Breathomix besteld. Deze worden binnenkort ingezet bij de teststraten van de GGD door heel Nederland.

Andere longaandoeningen meten

De blaastest van Breathomix is niet speciaal ontwikkeld om het coronavirus op te sporen, maar bestond al om aandoeningen zoals COPD, astma en kanker te meten. Dat het dus ook voor het coronavirus werkt, is een extra bijkomstigheid.

Bron | NOS

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

null Beeld

Margriet 45 ligt nu in de winkel! Met deze week: een powerplan voor 50+, tips om zelf je haar te kleuren, een interview met Robert ten Brink en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden