null Beeld

Dag van de Hond: leer je kind deze tien omgangsregels

Het is vandaag de Dag van de Hond. En dit jaar is Kind & Hond het thema. Heb je een gezin en hebben jullie een hond in huis? Leer je kinderen dan deze tien regels over hoe ze het best met jullie huisdier kunnen omgaan.

Honden en kinderen kunnen het meestal prima vinden samen, maar helaas gaat het ook weleens fout. Het komt nog te vaak voor dat een kind wordt gebeten. Meestal komt dat doordat kind en hond elkaar niet goed begrijpen.

Jaarlijks worden er in ons land 150.000 mensen door een hond gebeten, zo meldt het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). De meeste bijtincidenten gebeuren thuis, kinderen worden gebeten door de eigen hond of een hond die ze kennen. De slachtoffertjes zijn vaak erg jong. Soms doen kinderen bewust of onbewust iets waardoor de hond gaat bijten. Hoe kleiner de kinderen, des te groter de kans dat ze in het gezicht worden gebeten. Het gevolg is, naast een lelijk litteken, soms zelfs posttraumatische stress.

Misverstand tussen mens en hond

Het gaat hierbij niet om een bepaald ras, allerlei soorten honden kunnen bijten. Vaak gebeurt dit uit verdediging, door een misverstand tussen mens en hond. Veel waarschuwingssignalen die honden geven, worden door mensen over het hoofd gezien of verkeerd begrepen. Kinderen zijn relatief vaak het slachtoffer. Zij doen onverwachte dingen of interpreteren het gedrag van het dier verkeerd. Meer kennis over hondengedrag en een goede begeleiding van kinderen in de omgang met het huisdier kunnen dan ook veel problemen voorkomen.

Ook erfelijkheid en socialisatie spelen een belangrijke rol. Honden die een genetische aanleg hebben voor agressie, angst of reactiviteit, zullen eerder bijten. En een hond die als pup niet goed wordt gesocialiseerd, kan angst-agressie ontwikkelen. Elke pup moet daarom al in het nest in aanraking komen met allerlei mensen, onder wie kinderen, en met andere zaken die hij in zijn latere leven zal tegenkomen. Na plaatsing is het belangrijk dat de nieuwe eigenaar aan de slag gaat met de verdere opvoeding.

Tien gouden regels op de Dag van de Hond

Het LICG heeft tien gouden regels opgesteld die perfect passen bij het thema van deze Dag van de Hond. Het zijn handvatten om kinderen te leren hoe ze veilig kunnen omgaan met honden. Ze hopen hiermee misverstanden te voorkomen en onder andere te zorgen dat (kleine) kinderen niet worden gebeten.

  1. De hond niet omhelzenHierdoor kan een hond zich gevangen voelen en zich willen verdedigen. Knuffel een hond door hem rustig te aaien, bijvoorbeeld op zijn borst of net naast de schouder.
  2. Eerst vragen, dan aaienNiet alle honden vinden aaien prettig. De juiste volgorde bij het aaien van een hond is de volgende.• Het kind vraagt eerst aan vader of moeder of het dier mag worden geaaid.• Dan vraagt het kind aan de baas van de hond of dit mag.• Als het kind de hond mag aaien, moet hij of zij rustig een hand uitsteken en kijken of de hond naar het kind toe komt. Zo nee, dan heeft het dier geen zin om te worden geaaid en moet het kind de hond met rust laten.
  3. Niet op een hond af rennen, en ook niet voor een hond wegrennenIn het eerste geval kan de hond zich bedreigd voelen. In het tweede geval kan hij de achtervolging inzetten. Dit is door de hond meestal bedoeld als spel, maar een kind kan daar bang van worden. Loop rustig in de buurt van honden, en roep de hond in plaats van op ’m af te lopen.
  4. De hond niet aanstarenAangestaard worden kan voor een hond een uitdaging of bedreiging betekenen. Kijk liever langs het dier heen of naar zijn staart om ’m in de gaten te houden.
  5. Niet onder de hond gaan liggen, en uiteraard ook niet op de hondAls een kind onder de hond ligt, kan het dier zich de baas voelen. En bovendien is het gezicht van het kind dan erg dicht bij zijn tanden. Als het kind op de hond gaat liggen, kan dit het dier pijn doen. Daarom kan hij zich willen verdedigen. Blijf dus altijd staan of op een stoel zitten tijdens het spelen en ga niet samen ravotten.
  6. Laat de hond met rust als hij eet of slaaptLeer kinderen bij de voerbak en de kluifjes van de hond vandaan te blijven, het dier kan ze willen verdedigen. Ook als hij slaapt, mag een kind ’m niet storen: als de hond wakker schrikt, kan hij gaan happen.
  7. Niet in de mand of bench van de hond komenDie plek is van de hond, hij moet zich daar veilig voelen en zich rustig kunnen terugtrekken.
  8. De hond niet op zijn kop aaien, maar liever op borst of halsVeel honden vinden aaien over de kop niet prettig, ze kunnen ervan schrikken en kunnen denken dat het kind de baas wil spelen.
  9. Laat kinderen geen trek- of stoeispelletjes doen met de hondDaarbij gebruikt de hond zijn tanden en dat kan fout gaan. Bovendien merkt de hond snel dat hij sterker is dan het kind, waardoor hij de baas kan gaan spelen. Beter zijn zoek- en apporteerspelletjes. Let op dat het kind niet een speeltje uit de bek van de hond probeert te pakken.
  10. Een probleem met de hond moet het kind niet zelf willen oplossenLeer kinderen om de hulp van ouders in te roepen als er iets is. In de ogen van de hond staat een kind onder hem in rang. Dus als het kind de baas over hem speelt, zal hij dat misschien niet accepteren.

Je kunt de folder met de regels hier downloaden.

Bron | licg.nl

Foto | Sanoma Media Assets Delivery

Loopt het bij jullie thuis nu helemaal vlekkeloos tussen hond en kind (en andersom)? Dan zijn er vast wel andere vlekken weg te werken. Vetvlekken, bijvoorbeeld. In het filmpje hieronder zie hoe je daar vanaf komt met behulp van een krijtje.

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden