null Beeld

D66-plan ‘actieve donorregistratie’ aangenomen

De Tweede Kamer heeft dinsdag 13 september met een kleine meerderheid ingestemd met een plan van D66 voor 'actieve donorregistratie'. Een meerderheid van 75 stemmen voor en 74 tegen schaarde zich achter het wetsvoorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra, zo meldt NU.nl.

In de plannen moeten volwassen Nederlanders kiezen of zij wel of geen donor willen zijn. Nee is nee, maar bij geen keuze wordt iemand wel geregistreerd als orgaandonor.

Dijkstra is opgetogen over het feit dat haar plan is aangenomen. "Dit is heel goed nieuws voor al die mensen op de wachtlijst. Nu sterven jaarlijks 150 mensen die met een donororgaan nog in leven hadden kunnen blijven."

In de Kamer was Partij voor de Dieren-Kamerlid Frank Wassenberg afwezig. Hij was van plan tegen het wetsvoorstel te stemmen waardoor er geen meerderheid zou zijn. Wassenberg had zich vergist in een afspraak en spreekt van een "ongelooflijke blunder".

Eerste Kamer

Dat de wet in de Tweede Kamer is aangenomen betekent nog niet dat het nieuwe systeem er ook komt. Eerst moet de Eerste Kamer er nog mee akkoord gaan.

Donorregister

In het Donorregister kun je vastleggen of je kiest voor donorregistratie. Het vastleggen van jouw beslissing kan online of per post. Kijk voor meer informatie op Donorregister.nl.

bronnen: NU.nl, NOS.nl en Donorregister.nl

Lees ook: Wel of geen donor: weet jij al wat je wilt?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden