null Beeld

Coronavirus: dit is wat je nu moet weten over de ziekte

Het coronavirus brak begin dit jaar uit in de Chinese stad Wuhan. Sindsdien is er heel veel informatie te vinden, en het is niet allemaal even betrouwbaar. Daarom hebben we het belangrijkste voor je op een rijtje gezet: dit is wat je nu moet weten over het coronavirus.

Zo weten we inmiddels dat besmetting met het coronavirus bij kinderen niet veel gevolgen heeft, en lijkt een vaccinatie dichtbij te zijn.

Klachten coronavirus

De uitbraak van het coronavirus begon dit jaar op een vismarkt in de Chinese stad Wuhan. Het ontstond door contact met besmette dieren, mogelijk vleermuizen. Zo heeft het zich verspreid van persoon tot persoon. Meer dan 80 procent van alle besmette personen heeft koorts en moet hoesten, en zo’n 30 procent heeft last van kortademigheid. Andere klachten zijn verwardheid, spierpijn, hoofdpijn en keelpijn. Tot op heden zijn er geen besmettingen van coronavirus in Nederland geconstateerd.

Minder gevaarlijk

Het sterftecijfer ligt op zo’n 2 procent, maar dat is alleen bij de besmettingen van het virus die bekend zijn bij de autoriteiten. Waarschijnlijk ligt dit cijfer dus nog iets lager, omdat mensen met milde klachten meestal niet naar de dokter gaan. De meeste mensen die overleden zijn aan deze vorm van corona hadden al een verzwakte gezondheid door ouderdom of ziekte. Het virus is waarschijnlijk minder gevaarlijk dan werd gedacht, zeggen experts op basis van de laatste cijfers, maar alle voorzorgsmaatregelen blijven gelijk.

Lees meer: Mondkapjes vliegen de winkels uit: helpen ze echt tegen het coronavirus?

Kinderen

Opvallend genoeg zijn vooral mannen besmet door het virus, en lijken vrouwen een stuk minder vatbaar te zijn. Ook kinderen lijken niet snel besmet te worden met het virus; er zijn nog maar enkele gevallen van kinderen met coronavirus bekend. Virologe Marion Koopmans van het Erasmus MC zegt tegen de Telegraaf dat het heel opvallend is, maar dat de cijfers niet betekenen dat kinderen niet besmet raken. Zij denkt dat het zo zou kunnen zijn dat kinderen wel geïnfecteerd worden, maar minder of niet ziek zijn. Daarom gaan ze dan niet naar een dokter, en worden ze niet geregistreerd.

Medicijn

Er is nog geen vaccin of specifieke behandeling voorhanden voor het virus, maar er wordt wel heel hard aan gewerkt. Op dit moment kunnen artsen alleen de symptomen behandelen. Zo geven ze bijvoorbeeld medicatie tegen koorts en extra zuurstof bij benauwdheid. De Chinese autoriteiten zijn deze week begonnen met het testen van een vaccin tegen het coronavirus op mensen. Normaal gesproken worden medicijnen een lange tijd getest voor deze op patiënten toegepast worden, maar bij een gebrek aan alternatieven zijn ze hier sneller op overgegaan. Ook een man in de Verenigde Staten is behandeld met dit middel, en volgens artsen werden zijn ziekteverschijnselen snel minder. Dat biedt dus goede hoop voor een medicijn om het virus te stoppen.

Bron | AD, de Telegraaf, RIVM, De Limburger

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden