null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Coronavaccin voor kerst? Mogelijk keurt de EU in december al twee vaccins goed

Nu de feestdagen er dit jaar door de coronamaatregelen behoorlijk anders uit zullen zien, is het toch tijd voor voorzichtig positief nieuws. Mogelijk kunnen we al in de tweede helft van december een coronavaccin verwachten, nog voor kerst dus. Het gaat daarbij om twee veelbelovende vaccins. 

Dat zou nog eens een mooi kerstcadeautje zijn.

Een coronavaccin in december

Het was een droomscenario voor farmaceutisch bedrijf Pfizer om in december een coronavaccin op de markt te brengen. Maar dat droomscenario blijkt nu steeds waarschijnlijker te worden. Dat vertelt Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer Nederland, tegen Nieuwsuur. Ook volgens voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is het mogelijk dat in de tweede helft van december het coronavaccin voorwaardelijk wordt toegelaten in de EU. Dat geldt niet alleen voor het Pfizer/BioNTech vaccin, maar ook voor die van het Amerikaanse bedrijf Moderna.

Goedkeuring van de EMA

Beide partijen zitten in de laatste fase van hun onderzoek. Afgelopen weken werd al bekend gemaakt dat het coronavaccin van Pfizer voor meer dan 90 procent effectief zou zijn. En die van Moderna zelfs voor 94,5 procent. Dat zijn de cijfers van de farmaceuten zelf. Maar uiteindelijk bepaalt het Europees Geneesmiddelenbureau EMA of het vaccin voldoende veilig en voldoende effectief is. Indien dit het geval is worden de vaccins geautoriseerd.

Lees ook: Hoe veilig is het coronavaccin nu het onderzoek zo veel sneller gaat dan normaal?

Vaccinatiestrategie

Als er in de tweede helft van december een goedgekeurd coronavaccin op de markt komt, dan heeft het kabinet al een vaccinatiestrategie klaarliggen. Kwetsbare groepen, 60-plussers en zorgmedewerkers krijgen het vaccin als eerste. Daarnaast zullen er in de eerste periode dat het vaccin is goedgekeurd slechts kleine aantallen beschikbaar zijn. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maakte eerder al bekend dat in het eerste kwartaal van 2021 zo’n 3,5 miljoen Nederlanders zich kunnen laten vaccineren.

Geen extra productie

Hoewel er in het begin waarschijnlijk meer vraag dan aanbod naar het coronavaccin zal zijn , geeft farmaceut Pfizer het octrooi niet vrij. Experts stellen dat het bedrijf wel een licentie zou moeten afgeven. Hierdoor kan er meer geproduceerd worden. Directeur Kaptein laat aan Nieuwsuur weten wel bereid te zijn om met een betrouwbare derde partij samen te werken, maar vraagt zich af of dat wel zin heeft. Volgens Kaptein zijn de vier producenten die hiervoor in aanmerking zouden komen namelijk zelf al bezig met het ontwikkelen van een coronavaccin.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, NU.nl

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden